Boric critica que s'endarrerís la seva presa de possessió perquè Felip VI va fer tard
Felip VI i el president de Xile, Gabriel Boric, divendres a Valparaíso (EFE)

Boric critica que s'endarrerís la seva presa de possessió perquè Felip VI va fer tard

El nou president de Xile ha dit en un programa de televisió que li va semblar "inacceptable" i la Casa del Rei diu que van seguir el protocol en tot moment

RedaccióActualitzat

El nou president de Xile, Gabriel Boric, ha atribuït al rei d'Espanya un endarreriment d'un quart d'hora en la cerimònia de la seva presa de possessió, divendres passat.

Boric ho ha dit aquest dimarts en una entrevista al canal de televisió T13 en resposta a una pregunta de l'entrevistador sobre com es va sentir en la cerimònia:

Entrevistador: "Què va pensar, en aquell moment?"

Gabriel Boric: "Primer em va semblar ben inacceptable que s'endarrerís la cerimònia perquè el rei d'Espanya s'havia endarrerit. Però vaja, són coses que passen, i s'han de respectar els protocols establerts..."

Gabriel Boric i el ja expresident de Xile, Sebastián Piñera, divendres a Valparaíso (EFE)

Felip VI va anar a la cerimònia de divendres acompanyat de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz; la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i el president del Senat, Ander Gil.

La Casa del Rei espanyola ha negat que hi hagués cap endarreriment que es pogués atribuir a Felip VI i que en tot moment van seguir les instruccions dels responsables de la cerimònia:

"De fet, la caravana amb la delegació espanyola va estar esperant en fila darrere d'altres fins que Protocol i Seguretat van donar la instrucció que ja s'hi podia accedir."

Felip VI arribant a la presa de possessió de Gabriel Boric, divendres a Valparaíso (EFE)

La cerimònia es va celebrar al Congrés Nacional de Xile, a Valparaíso, i va suposar la pujada al poder del president més jove de la història del país: té només 36 anys.

En el primer discurs com a president, Gabriel Boric va reivindicar la figura de Salvador Allende, dient que aquest va pronosticar que tornarien a "obrir pas a l'home i a la dona lliures".

El nou president de Xile, Gabriel Boric, divendres a Valparaíso després de la presa de possessió (EFE)
ARXIVAT A:
Felip VIXile
Anar al contingut