Bons resultats de la primera vacuna xinesa: genera anticossos contra el coronavirus
Una de les candidates a convertir-se en vacuna contra el coronavirus (Reuters)

Bons resultats de la primera vacuna xinesa: genera anticossos contra el coronavirus

S'estan desenvolupant més de 100 candidates a vacuna al món, una desena de les quals ja s'està provant en humans

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte s'han fet públics els resultats dels primers assajos amb persones d'una de les vacunes contra la Covid-19 que està en una fase més avançada.

L'està desenvolupant a Pequín, a la Xina, l'empresa CanSino, que ja l'ha provada en 108 voluntaris de Wuhan d'entre 18 i 60 anys que no han passat la malaltia.

Els resultats els ha publicat la revista científica britànica The Lancet, una de les més prestigioses del món, i són els primers complets que es posen a l'abast de la comunitat científica.

El responsable de l'estudi, Wei Chen, de l'Institut de Biotecnologia de Pequín, ha destacat que en 14 dies la vacuna va fer que els voluntaris desenvolupessin defenses contra la Covid-19:

"Aquests resultats representen una fita important. L'assaig demostra que una dosi única de la nova vacuna Ad5-nCoV produeix anticossos i cèl·lules T específiques per al virus en 14 dies, convertint-lo en un candidat potencial per a una investigació més avançada".

La vacuna del coronavirus a Espanya la fabricarà la indústria veterinària
Hi ha més d'un centenar de vacunes contra la Covid-19 en desenvolupament al món

En 28 dies, gairebé el 100%

En aquests 14 dies un terç dels voluntaris ja tenien anticossos contra el coronavirus SARS-CoV-2, i en 28 dies només 3 de les 108 persones no en tenien.

També gairebé tots van desenvolupar cèl·lules T molt ràpidament, en només 14 dies, i les reaccions adverses, com febre, mal de cap o fatiga, van ser lleus, tot i que força generalitzades entre els voluntaris.

Prudència xinesa

Malgrat tot, a l'article Wei s'ha mostrat molt prudent i poc triomfalista, assegurant que això "no indica necessàriament que la vacuna protegirà els humans de la Covid-19".

Aquesta vacuna ara ja està en la fase II dels assajos clínics, en la qual s'està provant en 500 persones més: a 250 els donen una dosi mitjana, a 125 una dosi baixa i a 125 només un placebo.

Entre aquests 500 voluntaris sans, també de Wuhan, hi ha persones de més de 60 anys, que són les més vulnerables a l'acció del virus.

Oficines de l'empresa farmacèutica dels Estats Units Moderna (Reuters)


L'alternativa nord-americana

Els resultats d'aquesta vacuna arriben pocs dies després que l'empresa nord-americana Moderna anunciés resultats similars de la seva candidata a convertir-se en la vacuna contra el coronavirus.

Moderna, però, només va fer pública una nota de premsa, i encara no ha exposat els resultats complets en una publicació de prestigi on la comunitat científica pugui analitzar-los a fons.

Actualment hi ha una desena de candidates a vacuna contra la Covid-19 que s'estan provant en humans, la majoria a la Xina, però també als Estats Units, a Alemanya i al Regne Unit, i gairebé totes  estan en fase I.

A banda hi ha més de 100 equips al món que estan en les fases preliminars per definir vacunes, prèvies a provar-les en persones.

El llarg camí cap a la vacuna

El procés és molt llarg: la fase I es prova normalment en unes quantes desenes de voluntaris, la fase II en uns quants centenars, i la fase III en uns quants milers, per esbrinar si és efectiva, si és segura i si no produeix efectes adversos.

Això implica mesos de feina, fent el seguiment de l'estat de salut dels voluntaris i anàlisi de la seva sang per verificar que produeix defenses contra la malaltia.

Els càlculs més optimistes asseguren que la primera vacuna podria arribar a estar disponible el gener del 2021, però altres ho allarguen força mesos més.

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS fa el seguiment dels projectes en marxa en aquesta adreça web: https://www.who.int/whodocuments-detail/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

També aquesta altra del Regne Unit ofereix l'estat de cada projecte en cada moment: https://vac-lshtm.shinyapps.io/ncov_vaccine_landscape/

La sentència defensa que l'OMS considera provat el benefici de les vacunes
 
ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut