Els governs valencià, català i balear han intercanviat missatges de "Bon dia" a la xarxa
Els governs valencià, català i balear han intercanviat missatges de "Bon dia" a la xarxa

"Bon dia": la salutació dels governs català, valencià i balear contra el Suprem

Amb tuits dient "bon dia", comptes oficials dels governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears defensen la unitat de la llengua

Pepa Ferrer / RedaccióActualitzat

Continua el rebuig a la sentència del Suprem que obliga els governs català, valencià i balear a comunicar-se entre ells en castellà. Des de comptes oficials dels governs valencià, balear i català s'ha començat una campanya a favor de la unitat de la llengua a la qual s'han sumat altres organismes i particulars.

Es tracta, senzillament, de dir "bon dia". El primer a fer-ho va ser la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, aquest dimecres al matí:

 

 

Aquest "bon dia" va rebre resposta de la Conselleria de Cultura de la Generalitat catalana i de la Conselleria d'Educació, Universitats i Recerca del govern balear:

 

 

 

De mica en mica, s'hi van sumar altres comptes oficials del govern i mandataris com el president català, Quim Torra; la presidenta balear, Francina Armengol, o l'alcalde de València, Joan Ribó:

 

 

 

 

El "bon dia" s'ha convertit en l'expressió de rebuig a la sentència del Suprem sobre l'ús del valencià en les comunicacions administratives. En les últimes hores s'hi han anat sumant nombrosos comentaris, amb noms que van des de Carles Puigdemont a Íñigo Errejón; de Pere Aragonès a Jéssica Albiach:

 

 

 

 

 

Un altre dels que s'ha afegit al "bon dia" és el conseller d'Educació valencià, Vicent Marzà, que va anunciar que la Generalitat recorrerà una sentència que "menysprea la llengua i les competències pròpies" i que es pregunta:

"En ple segle XXI ens han de dir en quina llengua hem de parlar tres governs entre nosaltres o deixar d'usar la nostra llengua de forma destacada i normal?"

 

 

De Josep Pla a Joan Fuster

Mentre el "bon dia" es feia viral, alguns han recordat la frase de l'escriptor Josep Pla que relacionava el seu país amb el "Bon dia". I també l'aforisme de Joan Fuster, que deia que dir "bon dia" ja és fer literatura:

 

 

 

 

El món de la música també se suma al "bon dia"

A banda d'institucions i polítics, el món de la música també s'ha afegit al "bon dia". Un dels que s'hi han sumat de seguida han estat Els Pets, que han recordat una de les seves cançons més conegudes:

 

 

I músics valencians com Feliu Ventura, Xavi Sarrià, el grup Zoo o la participant a OT Samantha:

 

 

 

 

 

Un "entrebanc" a la normalització del català en l'administració

Segons els experts en Dret Administratiu, però, la sentència del Suprem és més un estirabot contra la normalització del català que un impediment real. Andrés Boix, professor de Dret Públic i Administratiu de la Universitat de València, remarca que el Suprem vol "posar entrebancs" a la normalització de la llengua en seu administrativa, un fet que "és clau per al prestigi" del català:

"Poden enviar un document en català a un ciutadà que estiga afectat per un expedient administratiu d'eixa administració, per exemple, la Generalitat Valenciana en valencià a un mestre que ha aprovat una oposició aquí però que viu a les illes Balears? En principi es pot perquè l'article 15.3 de la llei de procediment administratiu li ho permet."

 

 

Altres veus, com el sociolingüista Toni Mollà, creuen que s'evitarien dubtes si l'Estatut valencià definís la llengua com una modalitat del català:

"En eixe error, entre cometes, de política nominativa però també lingüística, els valencians hem perdut moltes possibilitats. Si no es pren una mesura seriosa que ho puga corregir, que és reformar l'Estatut, no es resoldrà mai."

El jurista Josep Lluís Albinyana, president del Consell Preautonòmic del País Valencià, considera que la indefinició deriva d'un cafè per a tothom que, en el cas de l'Estatut valencià, es va aplicar també a la llengua:

"Vèiem sols el que guanyàvem i no el que perdíem. Una visió que el temps s'encarrega, molt durament, de recordar-nos."

 

 

 

ARXIVAT A:
Català Tribunal Suprem TwitterPaís ValenciàIlles Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut