"Bon dia a totis": el llenguatge inclusiu, a debat en un llibre de 70 dones lingüistes

"Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou", editat per Carme Junyent, debat sobre la perspectiva de gènere en la llengua catalana

Actualitzat

El femení genèric ("totes"), el desdoblament ("tots i totes"), o l'ús d'un gènere neutre ("totis") són estratègies per promoure un llenguatge més inclusiu. Hi ha qui les defensa i qui ho veu com una aberració, al·legant que en català el masculí és el genèric i que, per tant, el "tots" ja inclou tothom.

Ara, un grup de 70 dones, la majoria lingüistes, han publicat un llibre on reflexionen sobre què significa introduir la perspectiva de gènere en el llenguatge:

A la publicació, coordinada per la professora de Lingüística de la Universitat de Barcelona Carme Junyent, moltes de les 70 autores defensen mantenir l'ús del masculí genèric. Afirmen que parlar sempre fent servir el masculí i el femení és insostenible i que forçar un tercer gènere neutre toca els fonaments de la llengua.

Junyent creu que aquestes mesures creen confusió en el discurs i que canviar la llengua no farà canviar la societat. I cita com a exemple el cas de l'Escola d'Enginyers, que no per passar a dir-se "d'enginyeria" ha atret més noies:

"La immensa majoria de llengües no fan diferència de gènere, en la gran majoria només hi ha un pronom per a totes les persones, però les societats són tan masclistes com la nostra."

En canvi, hi ha qui sí que creu en el poder del llenguatge per canviar coses i per visibilitzar col·lectius. En hebreu, per exemple, n'hi ha diversos casos, tal com explica Ana Bejarano, professora de literatura israeliana i llengua hebrea a la UB i una de les autores del llibre:

"Van fer una investigació en què van veure que, en un examen, quan es dirigien en femení a tot el grup les dones milloraven els seus resultats. I els homes empitjoraven, no tant com les dones milloraven, però empitjoraven (...) Crec que la llengua també canvia la realitat. N'estic completament convençuda."

La defensa d'un llenguatge inclusiu pretén que ningú se senti exclòs, tampoc les persones que no s'identifiquen amb el gènere masculí ni el femení. La consellera de Feminismes, Tània Verge, ha utilitzat en discursos públics la fórmula "totis" i defensa que és un reconeixement a l'existència de persones no binàries.

"No s'ho ha inventat la Conselleria, sinó que recull una pràctica social que ja s'està fent a casa nostra per visibilitzar una realitat", va dir al programa "Tot es mou":

L'Institut d'Estudis Catalans no tanca la porta a incorporar fórmules com "totis" si el seu ús s'acaba estenent, tot i que ho veu lluny.

ARXIVAT A:
FeminismeCatalà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut