Bolsonaro: "Si no hagués estat per Pinochet, avui Xile seria una Cuba"
El president del Brasil, Jair Bolsonaro (Reuters)

Bolsonaro: "Si no hagués estat per Pinochet, avui Xile seria una Cuba"

Atac personal del president brasiler a Michelle Bachelet -el seu pare va ser represaliat per la dictadura- per haver posat en dubte la democràcia al Brasil

Actualitzat

Enèsima polèmica del president brasiler, Jair Bolsonaro, que en aquesta ocasió ha defensat el cop militar del general xilè Augusto Pinochet. Ho ha fet aprofitant un missatge contra l'expresidenta xilena i actual Alta Comissionada de l'ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, que havia posat en dubte la democràcia al Brasil.

Bolsonaro l'ha acusada d'ingerència per haver denunciat que al Brasil hi ha una reducció de l'espai democràtic i ha assegurat, en un atac personal, que, gràcies a Pinochet, es va evitar que Xile es convertís en Cuba.

"Señora Michelle Bachelet: Si no fuera por el personal de (Augusto) Pinochet, que derrotó a la izquierda en 1973, entre ellos a su padre, hoy Chile sería una Cuba." 

El pare de Michelle Bachelet, general durant el govern de Salvador Allende, va morir a la presó durant la dictadura de Pinochet, que va durar des del 1973 fins al 1990. Segons els informes elaborats pel govern xilè, la xifra de víctimes de la dictadura, -sense comptar els exiliats i les famílies afectades-, supera les 40.000 persones, entre detinguts, desapareguts, executats, torturats i presos polítics, reconeguts per les comisions oficials. 
 


El govern del Brasil ha emès un comunicat en què acusa Bachelet d'haver fet a Ginebra "comentaris precipitats i falsos sobre la política interna del Brasil", però sense comentar en cap moment l'atac personal de Bolsonaro a l'alta comissionada.

 

Indignació a Xile

L'expresidenta de Xile Michelle Bachelet ha rebut el suport de l'actual govern del conservador, Sebastián Piñera.

"No comparteixo en absolut l'al·lusió feta pel president Bolsonaro respecte a una expresidenta de Xile, i especialment en un tema tan dolorós com la mort del seu pare."

"Sense perjudici de les diverses mirades que poden existir respecte als governs que vam tenir en la dècada dels 70 i els 80,  aquestes visions han d'expressar-se sempre amb respecte a les persones."

 

El president xilè, Sebastián Piñera, ha sortit al pas de les declaracions de Bolsonaro (AFP)
 

L'atac de Bolsonaro ha aixecat indignació entre altres personalitats polítiques xilenes i del Partit Socialista de Bachelet, així com d'una de les filles del president Salvador Allende, l'escriptora i senadora Isabel Allende.

"Només demostra com és de miserable. El Brasil no mereix aquest president. La perversa al·lusió al general Bachelet ho diu tot."

No és el primer cop que el president brasiler recorre a les desqualificacions personals als seus adversaris. Arran dels ajuts per a l'extinció dels incendis a l'Amazònia proposats pel president francès a la reunió del G7, Bolsonaro es va riure de la dona d'Emmanuel Macron.
 

 

ARXIVAT A:
Jair BolsonaroBrasil
Anar al contingut