El president sortint del Brasil, Jair Bolsonaro, durant la intervenció d'aquest dimarts al vespre (EFE/Jodson Alves)
El president sortint del Brasil, Jair Bolsonaro, durant la intervenció d'aquest dimarts al vespre (EFE/Jodson Alves)

Bolsonaro no admet explícitament la derrota tot i que diu que respectarà la Constitució

El Brasil viu les primeres protestes contra el triomf de Lula da Silva, amb carreteres bloquejades per camioners arreu del país

RedaccióActualitzat

Gairebé 48 hores després de la victòria de Lula da Silva a les eleccions, Jair Bolsonaro ha trencat el silenci. El president sortint del Brasil ha dit que "continuarà fidel a la Constitució", en un missatge que es pot interpretar com un reconeixement de la derrota electoral, tot i que amb la boca petita.

En la primera intervenció des de diumenge, però, ha continuat sense admetre explícitament la victòria de Lula.

En canvi, després de la intervenció de Bolsonaro, el ministre de la Presidència, Ciro Nogueira, que és el responsable del govern en el procés de transició, sí que s'ha referit a Lula com a "president electe".

"D'acord amb la llei, iniciarem el procés de transició", ha indicat Nogueira, de manera que ha eliminat les incògnites sobre si el candidat d'extrema dreta reconeixia els resultats electorals.

Bolsonaro és el primer president del Brasil que no aconsegueix la reelecció. Després de gairebé dos dies de silenci, i hores abans de la intervenció d'aquest dimarts al vespre, el ministre de Comunicacions brasiler, Fábio Faria, ha dit a l'agència Reuters que l'actual president no impugnarà el resultat electoral.

Bolsonaro, aquest dimarts, abans del primer discurs des de la derrota electoral
Bolsonaro, aquest dimarts, abans del primer discurs des de la derrota electoral (EFE/Jodson Alves)

En una breu intervenció aquest dimarts al vespre, el president sortint del Brasil s'ha referit als bloquejos que alguns camioners estan fent en diverses carreteres del país.

Per Bolsonaro, aquests talls de carreteres són fruit de la "indignació" i del "sentiment d'injustícia" pel resultat electoral:

"Els moviments populars són fruit de la indignació i del sentiment d'injustícia per com ha anat el procés electoral."

A més, ha volgut fer un agraïment als 58 milions d'electors que van votar-lo diumenge passat i ha expressat l'"honor" que suposa "ser el líder" de les persones que, segons ha dit, defensen els valors que hi ha en el lema del Brasil: "Déu, pàtria i família".

Envoltat de ministres i parlamentaris de la seva formació, Bolsonaro ha proclamat que "la dreta ha sorgit de veritat en aquest país".

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, a l'interior del palau de l'Alvorada, la residència presidencial, aquest dilluns (Reuters / Adriano Machado)

A Brasília s'ha reforçat la seguretat al voltant de la plaça dels Tres Poders, al voltant de la qual hi ha el palau presidencial, el Parlament i el Tribunal Suprem. És una mesura "preventiva" davant la possible arribada de partidaris de Bolsonaro. 

Qui sí que ha trencat el silenci ha estat el fill del president, el senador Flávio Bolsonaro. "No desistirem del nostre Brasil", ha afirmat en un missatge a les xarxes socials.


Flávio Bolsonaro ha estat el primer membre de la família que ha parlat després de la victòria de Lula, tot i que en el missatge no aclareix si reconeix o el triomf o no.

Protestes contra la victòria de Lula

L'1 de gener, i dotze anys després de ser president, Lula tornarà al capdavant del Brasil i haurà d'agafar les regnes d'un país partit en dos. Un exemple d'aquesta polarització són les protestes que ja hi ha hagut en contra del resultat de les eleccions.

Desenes de camions bloquegen la carretera que uneix Sao Paulo i Rio de Janeiro
Desenes de camions bloquegen la carretera que uneix Sao Paulo i Rio de Janeiro (EFE / Antonio Lacerda)

Aquest dilluns, camioners partidaris de Bolsonaro han fet 270 bloquejos en carreteres de 20 dels 27 estats del Brasil. Protesten contra la victòria de Lula i, en alguns casos, han reclamat una intervenció de les forces armades a favor de Bolsonaro.

Partidaris de Bolsonaro bloquegen la carretera BR-060 a prop d'Abadiania (Reuters / Ueslei Marcelino)

En diversos vídeos que circulen per les xarxes s'hi veuen camioners bloquejant les carreteres amb vehicles o neumàtics en flames.

El president del Tribunal Federal Suprem del Brasil, Alexandre de Moraes, ja ha ordenat el desbloqueig "immediat" de les vies. 


Líders mundials feliciten Lula

L'endemà de la victòria electoral, Lula ha parlat per telèfon amb diversos líders mundials, entre els quals el president dels Estats Units, Joe Biden; el de França, Emmanuel Macron; el canceller alemany, Olaf Scholz, i el president cubà, Miguel Díaz-Canel.

Lula da Silva, durant el discurs després que es confirmés la seva victòria en la segona volta de les eleccions al Brasil
Lula da Silva, durant el discurs després que es confirmés la seva victòria en la segona volta de les eleccions al Brasil (EFE / Sebastiao Moreira)

El president electe del Brasil espera poder iniciar el procés de transició en un termini de 48 hores.

La presidenta del Partit dels Treballadors, Gleisi Hoffmann, ha explicat que la formació ha celebrat una reunió interna aquest dilluns i que en les pròximes hores definiran l'equip de transició, que estarà format per 50 persones.

ARXIVAT A:
BrasilLula da SilvaJair Bolsonaro
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut