Bolsonaro decreta que els brasilers poden tenir armes a casa o al negoci

El president brasiler també es planteja que els ciutadans puguin anar armats al carrer
Bolsonaro decreta que els brasilers poden tenir armes a casa o al negoci

Bolsonaro decreta que els brasilers poden tenir armes a casa o al negoci

El president brasiler també es planteja que els ciutadans puguin anar armats al carrer
Redacció Actualitzat
Botiga d'armes a Sao Paulo

Botiga d'armes a Sao Paulo

Al Brasil, qualsevol persona podrà tenir una arma de foc a casa seva o al seu negoci. Era una de les promeses electorals del president, l'ultradretà Jair Bolsonaro, que acaba de signar el decret. Un decret que anul·la la prohibició instaurada fa 15 anys.

De moment, però, els brasilers encara no podran anar armats pel carrer. Amb la legislació actual, cal tenir un permís especial i el decret presidencial no canvia la situació. Tot i això, el govern ha anunciat que estudia replantejar-se aquesta limitació, i també abaixar els impostos que ara graven la compra d'armes.

El president del Brasil ha volgut fer una metàfora per explicar gràficament la seva decisió...

"Com el poble va decidir de manera sobirana en el referèndum del 2005, i per garantir el legítim dret a la defensa, jo, com a president, utilitzaré aquesta arma"

...alhora que ensenyava el bolígraf amb què ha firmat el decret.

 

Bolsonaro mostrant un bolígraf per explicar l'ús de l'arma "en legítima defensa" (Reuters)


La majoria dels brasilers va aprovar en referèndum el 2005 la venda lliure d'armes, però el govern de llavors, amb la presidència al país de Lula da Silva, mai no en va aplicar del tot el resultat. Bolsonaro ha remarcat que la seva decisió referma el que es va aprovar en aquella consulta.

"El que fem aquí no és res més que restablir un dret adquirit a les urnes pel referèndum del 2005, en què el govern de l'època va intentar retirar aquest dret i el poble va decidir comprar armes i municions. No podem negar al poble el que va decidir en aquell moment"


El ministre de la Presidència compara el risc d'una pistola amb una liquadora

 

Bolsonaro conversant amb el ministre de la Presidència que compara el perill d'una arma de foc amb una liquadora (Reuters)


Un dels ministres del govern, el de la Presidència, Onyx Lorenzoni, ha avalat el decret a la seva manera, amb una comparació d'àmbit domèstic:

"Algunes vegades veiem un nen petit que posa el dit a la liquadora, la connecta i perd el ditet... I per això prohibirem la liquadora? És una qüestió d'educació i orientació"

Lorenzoni, que és un dels homes de confiança de Bolsonaro i que ocupa un càrrec estratègic, ha explicat que a les cases on hi ha nens, adolescents o persones amb discapacitat cal tenir "una cura especial".

Aquesta mesura de l'executiu de permetre l'ús d'armes a casa o a la feina ha generat una forta alarma al Brasil, un dels països amb més violència del món, amb una taxa d'homicidis de 31 per cada 100.000 habitants. Es calcula que ja hi ha més de 300.000 civils armats il·legalment.


Notícia relacionada: Bolsonaro destituirà els funcionaris que defensin idees "socialistes i comunistes"