El president brasiler, Jair Bolsonaro, a la cimera del Prosur (Reuters)
El president brasiler, Jair Bolsonaro, a la cimera del Prosur (Reuters)
Brasil

Bolsonaro decideix que el Brasil no torni a l'horari d'estiu

El dirigent ultradretà afirma que el canvi d'hora no comporta estalvi energètic i altera els hàbits de la població

RedaccióActualitzat

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha suspès l'aplicació de l'horari d'estiu i, aquest any, no caldrà avançar els rellotges.

El dirigent d'extrema dreta, a través del seu compte de Twitter, ha dit que el canvi d'hora no comporta estalvi energètic i, en canvi, altera els hàbits de la població.

"Després d'estudis tècnics que conclouen que ja no hi ha beneficis (de l'horari d'estiu) degut a factors com una il·luminació més eficient, l'augment del consum d'energia i el canvi en els hàbits de la població, decidim que no hi haurà horari d'estiu en la temporada 2019-2020".


Poca estona després, el Ministeri de Mines i Energia brasiler s'ha afanyat a confirmar el que havia avançat el president Bolsonaro, i ha precisat que es basa en estudis tècnics. Tot i això, la mesura no és definitiva, i l'any que ve es tornarà a avaluar si convé o no canviar l'hora en funció dels nous estudis disponibles.

Segons una enquesta encarregada per aquest ministeri, un 53% dels brasilers volen mantenir un horari únic, l'horari d'hivern.

El canvi a l'horari d'estiu s'havia de fer al novembre, a començaments de l'estiu austral. Però en aquesta ocasió es mantindrà l'horari hivernal.

L'inesperat anunci d'eliminar el canvi horari que ha fet Jair Bolsonaro al Brasil contrasta amb la parsimònia amb què les autoritats europees intenten, des de fa anys, arribar a un consens sobre el tema.

L'any 2018, la Comissió Europea va fer una consulta a internet en què els ciutadans podien pronunciar-se sobre el canvi horari d'hora. El resultat va ser un aclaparador resultat del 80% de vots favorables a un únic horari per tot l'any. Però la realitat és que a tots els països de la Unió s'ha continuat aplicant un horari d'estiu i un altre d'hivern.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut