Acte a Pequín amb motiu dels 100 dies per a la inauguració dels Jocs Olímpics d'Hivern (Reuters/Thomas Suen)
Acte a Pequín amb motiu dels 100 dies per a la inauguració dels Jocs Olímpics d'hivern (Reuters / Thomas Suen)

Boicot diplomàtic dels Estats Units als Jocs Olímpics d'hivern de Pequín

La delegació nord-americana als Jocs es limitarà als atletes i no hi haurà ni diplomàtics ni alts càrrecs

RedaccióActualitzat

Els Estats Units no enviaran cap representant diplomàtic als Jocs Olímpics d'hivern de Pequín 2022, en protesta per la situació dels drets humans a la Xina. Ni delegacions oficials ni alts càrrecs assistiran als Jocs i la delegació nord-americana es limitarà als atletes.

"L'administració Biden no enviarà cap representació diplomàtica ni oficial als Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern de Pequín 2022", ha anunciat la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, que ha qualificat de "genocidi" i "crims contra la humanitat" la política del règim de Pequín a la regió nord-occidental de Xinjiang.

A la roda de premsa d'aquest dilluns, Psaki ha denunciat en diverses ocasions els "abusos atroços contra els drets humans" que hi ha a la Xina. Amb aquesta decisió, el govern dels Estats Units busca "enviar un senyal clar" que la situació dels drets humans a la Xina no es pot considerar "una cosa normal", però sense "penalitzar" els esportistes que fa mesos que s'entrenen de cara als Jocs:

"Els atletes de l'equip dels Estats Units tenen tot el nostre suport i els animarem des de casa, però no contribuirem a la fanfàrria dels Jocs."

La setmana passada, el govern xinès va dir que no tenia previst convidar polítics dels Estats Units als Jocs Olímpics d'hivern, tot i que el Comitè Olímpic Internacional (COI) és qui té l'última paraula sobre aquesta qüestió.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, en la roda de premsa d'aquest dilluns
La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, a la roda de premsa d'aquest dilluns (Reuters/Leah Millis)

 

Reacció irada de la Xina

La decisió ha provocat un fort malestar a la Xina, que ha respost de forma irada. Les primeres paraules del portaveu són per qualificar de mentida provada pels fets la denúncia de violacions dels drets humans a Xinjiang que els Estats Units han citat com a causa del seu boicot diplomàtic als Jocs Olímpics d'hivern de Pequín 2022.

Zhao Lijian, portaveu d'Afers Estrangers, ha assegurat que "és una greu manipulació de l'esperit olímpic, una provocació política manifesta i una ofensa seriosa als 1.400 milions de xinesos.

Pequín ha anunciat que prendrà mesures recíproques i que aquest boicot pot perjudicar la cooperació bilateral. Des de Twitter, bloquejat a la Xina, ha piulat una de les veus més agressives, Hu Xijin, director de Global Times, l'òrgan de l'aparell de propaganda xinès de to més dur i nacionalista.  




El precedent del 1980

La decisió del govern Biden és menys dràstica que la que va prendre Jimmy Carter als Jocs Olímpics de Moscou del 1980, en resposta a la invasió soviètica de l'Afganistan. Aleshores, en plena guerra freda, els Estats Units van fer un boicot complet als Jocs, cosa que va significar que no hi participés cap esportista nord-americà.

Aquest boicot es va repetir, a la inversa, quatre anys després. La Unió Soviètica i una quinzena d'aliats no van participar als Jocs de Los Angeles argumentant "sentiments xovinistes i una histèria antisoviètica" als Estats Units, a més de preocupació per la seguretat dels atletes. Des d'Occident, aquest boicot es va considerar una venjança pel que havia passat. Segons l'aleshores president nord-americà, Ronald Reagan, l'URSS tenia por que alguns dels atletes desertessin.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsXinaJoe BidenJocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut