Una imatge promocional de Bob Dylan (Europa Press)
Una imatge promocional de Bob Dylan (Europa Press)

Bob Dylan es disculpa per firmar llibres amb una màquina i vendre'ls com a firmats a mà

L'editorial Simon & Schuster va posar a la venda una edició limitada de "The Philosophy of Modern Song" per 600 euros amb el ganxo que tenien l'autògraf del cantautor

"Em van dir que és una cosa que es fa habitualment al món de l'art i de les lletres." El cantautor i Premi Nobel de Literatura Bob Dylan s'ha disculpat per haver firmat amb una màquina de firmar una edició especial de 900 exemplars del seu darrer llibre, "The Philosophy of Modern Song".

Els llibres es venien amb el ganxo que tenien l'autògraf del músic de Minnesota i alguns fans van arribar a pagar-ne 600 dòlars, uns 580 euros. Però Dylan no els havia firmat: ho havia fet un autopen, una màquina que utilitzen polítics o persones que han de firmar molts autògrafs per reproduir firmes.

En un missatge a la seva pàgina de Facebook, el cantautor assegura que té vertigen des del 2019 i necessita equips de cinc persones per poder firmar llibres a mà. "Amb els terminis contractuals apropant-se, em van suggerir la idea de fer servir una signatura automàtica, juntament amb la garantia que aquestes coses es fan constantment", escriu.


Dylan afegeix que "fer servir una màquina va ser una falta de sentit comú" i que ja treballa amb l'editorial per "rectificar immediatament" l'error.

Les disculpes del músic arriben una setmana després que l'editorial Simon & Schuster reconegués que la firma dels 900 exemplars d'aquesta edició limitada no contenien "la signatura original" de Dylan, sinó una rèplica. L'editorial es compromet a fer un reemborsament immediat a cada comprador.


La polèmica va esclatar fa uns dies, quan diversos usuaris van comparar en fòrums d'internet les signatures dels llibres --que venien acompanyats d'una carta de Simon & Schuster que assegurava que el Nobel els havia firmat a mà-- i les van trobar massa uniformes per ser reals.


En un primer moment, l'editorial va defensar que els llibres sí que estaven firmats a mà, però finalment ha rectificat.

Una pràctica més habitual del que sembla

Bob Dylan no és el primer que recorre a una màquina per firmar des que John Isaac Hawkins va patentar el primer prototip que duplicava signatures, el polígraf, el 1803.

Un dels seus usuaris més coneguts va ser el tercer president dels Estats Units, Thomas Jefferson, que va adquirir dos dispositius del que va definir com "el millor invent d'aquesta era". Un es conserva a la mansió de Monticello i l'altre al museu Smithsonian. Mentre Jefferson escrivia amb un bolígraf, un altre bolígraf enganxat fa una còpia en un segon full de paper.

El polígraf que utilitzava Thomas Jefferson i es conserva al museu Smithsonian
El polígraf que utilitzava Thomas Jefferson es conserva al museu Smithsonian (Flickr / MK Feeney)

Actualment, les màquines de firmar funcionen amb un braç robòtic multiaxial que reprodueix la firma que té arxivada, com es pot veure en aquest vídeo promocional de l'empresa Autopen:


La majoria de persones que fan servir una màquina de firmar no ho acostumen a dir obertament. Tot i això, el seu ús és una pràctica habitual en els presidents dels Estats Units, especialment per escriure targetes de Nadal o respondre cartes d'escolars, segons explicava la CNN l'any 2011.

Des de John F. Kennedy, es creu que tots els presidents dels Estats Units han fet servir una màquina de firmar en un moment o altre, publicava la revista Washingtonian en un reportatge de l'any 1983. El primer que ho va admetre va ser Gerald Ford, en unes declaracions que van suposar una gran --i lògica-- decepció entre els col·leccionistes d'autògrafs.

El maig del 2011, Barack Obama va ser el primer president que firmava una llei amb una màquina de firmar. La va utilitzar des de França per firmar una extensió de la Patriot Act. Per tant, estrictament, no la va firmar.

L'expresident dels Estats Units Barack Obama signant una llei al Despatx Oval
L'expresident dels Estats Units Barack Obama firmant una llei al Despatx Oval (Domini públic)

La qüestió feia anys que generava certa controvèrsia perquè la Constitució dels Estats Units estableix que una llei s'ha de presentar al president, que "si l'aprova, l'ha de firmar, però si no, l'ha de retornar".

L'any 2005, un informe de 30 pàgines del Departament de Justícia va concloure que el verb "firmar" no significa necessàriament una firma activa, sinó que "una persona pot firmar un document indicant a algú altre que hi estampi la seva signatura".

Durant el seu mandat, Obama va firmar diverses lleis amb una màquina. El periodista Mark Knoller, que va ser corresponsal de la CBS a la Casa Blanca durant els mandats d'Obama, mostrava l'any 2014 les similituds entre una signatura original i una feta amb autopen.

Tot i que en una Obama firmava amb el seu nom de pila sencer i en l'altra només amb la inicial, l'estil grafològic és pràcticament idèntic:


Arran de la polèmica dels llibres de Dylan, diversos mitjans han informat que cantants com Van Morrison o Dolly Parton han estat acusats d'haver firmat autògrafs amb autopen, mentre que la cantant Sinéad O'Connor va admetre haver-ne utilitzat per firmar el seu darrer llibre.

 
ARXIVAT A:
LiteraturaMúsicaTecnologia
Anar al contingut