Dylan, en un concert a Nova Orleans l'any 2003 (Reuters)
Dylan, en un concert a Nova Orleans l'any 2003 (Reuters)
Estocolm

Bob Dylan envia finalment el discurs d'acceptació del Nobel

Amb l'entrega del discurs, el cantautor nord-americà ja pot rebre la dotació econòmica del premi: vuit milions de corones sueques

Actualitzat

"L'aventura de Dylan es tanca". L'Acadèmia Sueca ha posat el punt i final al culebrot al voltant del Premi Nobel de Literatura a Bob Dylan. Han passat pràcticament vuit mesos entre que l'Acadèmia va anunciar el guardó per al cantautor de Minnesota i que Dylan ha enviat el discurs, imprescindible per cobrar la dotació econòmica del premi: vuit milions de corones sueques, uns 820.000 euros.

Dylan ha enviat un enregistrament de més de 26 minuts amb la seva acceptació del Nobel, un discurs que l'Acadèmia ha qualificat d'"extraordinari" i, "com era d'esperar, eloqüent". A més, la institució ha volgut "aprofitar aquesta oportunitat per agrair a Bob Dylan i al seu equip", particularment el representant del músic, Jeff Rosen, "haver col·laborat de manera tan meravellosa".

D'Homer a Buddy Holly

En el discurs, Dylan fa referència a Buddy Holly, de qui diu que considerava com un "germà gran". A més, Dylan cita les res novel·les a les quals se sent vinculat des que les va llegir a l'escola: "Moby Dick", de Herman Melville; "Sense novetat al front de l'oest", d'Erich Maria Remarque; i "L'Odissea", d'Homer.

"Les nostres cançons estan vives a la terra dels vius. Però les cançons són diferents a la literatura. Estan destinades a ser cantades, no llegides. Les paraules a les obres de Shakespeare estaven destinades a ser interpretades a l'escenari. Així com les lletres de cançons estan destinades a ser cantades"

 

 

El comunicat de l'Acadèmia recorda que, en una conversa telefònica l'octubre passat, Dylan va deixar clar que "no era gens reaci a acceptar el Premi Nobel", tot i que, després d'anunciar el guardó, no va ser possible contactar amb ell durant uns dies. En cerimònia d'entrega dels Nobel, Dylan no hi va assistir al·legant compromisos previs i va fer arribar un discurs d'agraïment. Al seu lloc hi va assistir Patti Smith, que va interpretar una de les cançons més conegudes de Dylan: "A Hard Rain's a-Gonna Fall".

L'1 d'abril, prop de quatre mesos després de la cerimònia, el cantautor va rebre a Estocolm el diploma i la medalla del Nobel. Dylan, però, no va pronunciar, la conferència d'acceptació, requisit necessari per cobrar els diners amb què està dotat el guardó. Dylan tenia temps fins al 10 de juny, aquest dissabte, per enviar el text.

Anar al contingut