Trobada de Blaus
Trobada de Blaus
Lleida

Blau, el nom femení d'origen lleidatà que va a l'alça

Aquest nom originàriament lleidatà té les seves arrels en una antiga llegenda i en el color blau, o morat, que llueix al seu front la marededéu que és la Catedral Nova de Lleida

Abraham OrriolsActualitzat

Desenes de Blaus de tot Catalunya s'han trobat aquest diumenge a Lleida per celebrar i posar en valor el seu nom. Fa una dècada que organitzen trobades anuals, el 2 de febrer, dia del seu sant.

Com és habitual, la celebració ha estat a la Catedral Nova de Lleida, on han fet una ofrena de llum i flors a la marededéu. La verge, que llueix un blau al front, va ser esculpida l'any 1447 per Jordi Safont. És una de les obres més antigues i populars del patrimoni artístic lleidatà. L'any 2022 l'escultura celebrarà els seus 575 anys.

A la trobada hi han assistit Blaus de totes les edats i procedències. Com Alimatou Blau, de la Costa d'Ivori, que ha explicat que el seu lligam amb el nom va començar fa dos anys:

"Quan vaig arribar a Lleida em vaig voler canviar el nom perquè és la terra que em va acollir i m'ho ha donat tot: l'home, la feina, les filles. És una mostra d'agraïment."

El cas de Lorena Ferrer és diferent. És lleidatana d'origen, però viu a Terrassa i va decidir posar Blau a la seva filla:

"Perquè ens enyorem de la terra i així reivindiquem les nostres arrels."

De motius n'hi ha molts. Marta Capdevila defensa que el van escollir "per fer orgull de ciutat i perquè Lleida es conegui més enllà de la boira".

 

Un nom amb llegenda

Aquest nom originàriament lleidatà té les seves arrels en una antiga llegenda i en el color blau, o morat, que llueix la mare de Déu al seu front.

Segons explica la llegenda, els canonges van encomanar una imatge de la Mare de Déu per ser col·locada a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida. L'escultor veia que s'esgotava el termini i que no la tenia enllestida, i va demanar ajuda al seu aprenent, que va esculpir la cara de la verge.

El mestre, al contemplar-la, no va poder contenir la seva enveja i en un atac d'ira va llançar un martell contra l'escultura per fer-la malbé i que ningú la pogués apreciar. La imatge, però, va quedar sencera i del seu front va aflorar un color: el blau.

 

 

 

 

Despunta al Segrià i va a l'alça

Per tot això, el nom de Blau té un vincle especial amb Lleida. I les dades així ho reflecteixen. Actualment, segons les últimes dades de l'Idescat, hi ha 269 Blaus censades a tot Catalunya. Més de la meitat, 140, és a dir, el 70%, són del Segrià. La segona comarca amb més dones que duen aquest nom, el Barcelonès, és a molta distància amb només 21 (8%).

Per demarcacions també es fa evident. Mentre que a Lleida n'hi ha 190, Barcelona es queda amb 50, seguida de Tarragona, amb 22, i, per últim, Girona, amb 7.

Blau, a més, és un nom a l'alça. A la dècada dels noranta en van néixer 10, i del 2010 al 2018 la xifra es va enfilar fins a les 171.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut