Blau, el nom femení d'origen lleidatà que va a l'alça
Aquest nom originàriament lleidatà té les seves arrels en una antiga llegenda i en el color blau, o morat, que llueix al seu front la marededéu que és la Catedral Nova de Lleida
Blau, el nom femení d'origen lleidatà que va a l'alça
Lleida

Blau, el nom femení d'origen lleidatà que va a l'alça

Aquest nom originàriament lleidatà té les seves arrels en una antiga llegenda i en el color blau, o morat, que llueix al seu front la marededéu que és la Catedral Nova de Lleida

Abraham Orriols Actualitzat
Trobada de Blaus
Trobada de Blaus

Desenes de Blaus de tot Catalunya s'han trobat aquest diumenge a Lleida per celebrar i posar en valor el seu nom. Fa una dècada que organitzen trobades anuals, el 2 de febrer, dia del seu sant.

Com és habitual, la celebració ha estat a la Catedral Nova de Lleida, on han fet una ofrena de llum i flors a la marededéu. La verge, que llueix un blau al front, va ser esculpida l'any 1447 per Jordi Safont. És una de les obres més antigues i populars del patrimoni artístic lleidatà. L'any 2022 l'escultura celebrarà els seus 575 anys.

A la trobada hi han assistit Blaus de totes les edats i procedències. Com Alimatou Blau, de la Costa d'Ivori, que ha explicat que el seu lligam amb el nom va començar fa dos anys:

"Quan vaig arribar a Lleida em vaig voler canviar el nom perquè és la terra que em va acollir i m'ho ha donat tot: l'home, la feina, les filles. És una mostra d'agraïment."

El cas de Lorena Ferrer és diferent. És lleidatana d'origen, però viu a Terrassa i va decidir posar Blau a la seva filla:

"Perquè ens enyorem de la terra i així reivindiquem les nostres arrels."

De motius n'hi ha molts. Marta Capdevila defensa que el van escollir "per fer orgull de ciutat i perquè Lleida es conegui més enllà de la boira".

 

Un nom amb llegenda

Aquest nom originàriament lleidatà té les seves arrels en una antiga llegenda i en el color blau, o morat, que llueix la mare de Déu al seu front.

Segons explica la llegenda, els canonges van encomanar una imatge de la Mare de Déu per ser col·locada a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida. L'escultor veia que s'esgotava el termini i que no la tenia enllestida, i va demanar ajuda al seu aprenent, que va esculpir la cara de la verge.

El mestre, al contemplar-la, no va poder contenir la seva enveja i en un atac d'ira va llançar un martell contra l'escultura per fer-la malbé i que ningú la pogués apreciar. La imatge, però, va quedar sencera i del seu front va aflorar un color: el blau.

 

 

 

 

Despunta al Segrià i va a l'alça

Per tot això, el nom de Blau té un vincle especial amb Lleida. I les dades així ho reflecteixen. Actualment, segons les últimes dades de l'Idescat, hi ha 269 Blaus censades a tot Catalunya. Més de la meitat, 140, és a dir, el 70%, són del Segrià. La segona comarca amb més dones que duen aquest nom, el Barcelonès, és a molta distància amb només 21 (8%).

Per demarcacions també es fa evident. Mentre que a Lleida n'hi ha 190, Barcelona es queda amb 50, seguida de Tarragona, amb 22, i, per últim, Girona, amb 7.

Blau, a més, és un nom a l'alça. A la dècada dels noranta en van néixer 10, i del 2010 al 2018 la xifra es va enfilar fins a les 171.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut