Barcelona

"Blancaneu", "El bosc", "Els nens salvatges" i "Fènix 11.23", les més nominades als Gaudí

Aquestes pel·lícules són les més nominades a la cinquena edició dels Premis Gaudí que l'Acadèmia del Cinema Català lliuraran el proper 3 de febrer. Les dues pel·lícules, a més, opten a la categoria de millor pel·lícula en llengua catalana juntament amb "Els nens salvatges" i "Fènix 11.23".

RedaccióActualitzat
Les pel·lícules "Blancaneu", "El bosc", "Els nens salvatges" i "Fènix 11.23" són les favorites per a la cinquena edició dels Premis Gaudí que l'Acadèmia del Cinema Català lliuraran el 3 de febrer que ve, segons han anunciat els actors Santi Millán i Letícia Dolera en un acte a la Pedrera. Totes elles, a més, opten a la categoria de millor pel·lícula en llengua catalana.

A banda d'aquest premi, la pel·lícula muda i en blanc i negre "Blancaneu", de Pablo Berger, està nominada a onze categories més de les 22 possibles. Entre elles, millor director, millor guió, doble nominació a millor protagonista femenina per a Maribel Verdú i Angela Molina i millor direcció artística. "Blancaneu" explica la història de Carmen, una jove amb una infància turmentada per la seva terrible madrastra. Després de fugir del seu passat, comença un viatge acompanyada d'una colla de nans toreros. Berger convida l'espectador a anar més enllà de l'anècdota que sigui un film mut i els promet un plaer més gran si entren de ple en el viatge. Una fusió d'imatges i música, participada per TV3, i que compta amb Maribel Verdú en el paper de madrastra dolenta.

"El bosc", dirigida per Òscar Aibar, està nominada a onze categories, com a millor guió per a Albert Sánchez Piñol, millor protagonista femenina per a Maria Molins, millor protagonista masculí per a Àlex Brendemühl o millor actor secundari per a Pere Pone. La pel·lícula està basada en un conte de només vuit pàgines escrit per Sánchez Piñol que recull una història d'amor enmig de la Guerra Civil Espanyola. Tot plegat, se situa en una família del Matarranya, a la Franja de Ponent, el 1936, quan esclata la guerra civil. A prop de la masia on viuen hi ha un petit bosc on dos cops a l'any apareixen unes llums misterioses que canviaran la vida dels personatges.

"Els nens salvatges", de Patricia Ferreira, i també coproduïda per TV3, opta a 8 nominacions, entre d'altres a millor guió, millor protagonista femenina per a Marina Comas, protagonista de "Pa negre"; millor protagonista masculí per a Àlex Monner, de "Polseres vermelles"; doble nominació a millor actriu secundària per a Aina Clotet i Clara Segura o millor actor secundari per a Francesc Orella. "Els nens salvatges" parla sobre l'adolescència i la relació entre pares i fills, a partir de la història de tres joves que estudien en un institut de Barcelona. El film s'endinsa en el dia a dia d'uns joves aparentment normals, però que no somriuen tant com voldrien. Rebel·lies que es podrien desbordar, desorientació i, sobretot, xoc frontal amb l'entorn adult.  

Just per darrere hi ha "Fènix 11.23", dirigida per Joel Joan i Sergi Lara, amb 7 nominacions. Entre elles, millor director; doble nominació a millor protagonista masculí per a Nil Cardoner, un altre dels nois de "Polseres vermelles", i Àlex Casanovas o millors actor i actriu secundaris per a Ana Wagener i Luis Villanueva. La pel·lícula, produïda per Arriska Films, Benecé Produccions i Televisió de Catalunya, explica la història d'Èric Bertran, el jove de Lloret de Mar que el 2004 va ser acusat de terrorisme informàtic per enviar correus electrònics reclamant l'etiquetatge en català.

"[Rec] 3 Génesis" i "Una pistola en cada mano", entre les nominades a millor pel·lícula en llengua no catalana

En la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana hi ha "Llums vermells", "The Pelayos", "Una pistola en cada mano" i "[Rec] 3 Génesis". Precisament, empaten amb sis nominacions  "[Rec] 3 Génesis", de Paco Plaza i Jaume Balagueró, amb un argument que gira al voltant dels actors Leticia Dolera i Diego Martín, que interpreten una parella de nuvis que, el dia de la seva boda, s'han d'enfrontar a algunes dificultats que no tenien previstes, i  "Una pistola en cada mano", de Cesc Gay, que retrata en clau d'humor les debilitats i altres virtuts dels homes d'avui dia i que té com a protagonistes Ricardo Darín, Luis Tosar, Javier Cámara, Eduard Fernández, Eduardo Noriega o Clara Segura, entre d'altres, juntament amb "Lo imposible", de Juan Antonio Bayona i protagonitzada per Ewan McGregor i Naomi Watts, que recull el testimoni punyent d'una família durant el tsunami del 2004.

"Les aventures de Tadeu Jones" i "The pelayos", d'Eduard Cortés, opten totes dues a 4 nominacions. Finalment, tanquen les nominacions "Llums vermells", amb 2, i "Tengo ganas de ti", "Orson West" i "Any de gràcia" amb una cadascuna.

A millor pel·lícula documental estan nominades: "Al fossat", de Ricardo Íscar; Hollywood talkies, d'Òscar Pérez i Mia de Ribot; "Jordi Dauder, la revolució pendent", d'Antoni Verdaguer i "Pepe & Rubianes", de Manuel Huerga. A la millor pel·lícula d'animació: "Els Cadells i el Codi de Marco Polo", de Sergio Manfio; "Les aventures de Tadeu Jones", d'Enrique Gato, i "Papa, sóc una zombi", de Joan Espinach i Ricardo Ramón.

A la millor pel·lícula per a televisió, opten "Atrapats", de Miguel Puertas; "Germanes", de Carol López; "Mar de plàstic", de Sílvia Munt, i "Tornarem", de Felip Solé. En l'apartat de millor curtmetratge, "Cartas desde la locura, de Xavi Puebla; "Coup Gráce", de Clara van Gool; "Elefante", de Pablo Larcuen, i "Luisa no está en casa", de Celia Rico.

"Lo imposible" i "Intocable", nominades a millor pel·lícula europea

La taquillera "Lo imposible" està nominada a millor pel·lícula europea juntament amb "Dans la maison", de François Ozon; "Le havre", d'Aki Kaurismäki, i "Intocable", d'Olivier Nakache i Eric Toledano.

Montserrat Carulla serà reconeguda amb el Gaudí d'Honor per la seva "extensa i prolífica carrera dedicada a la interpretació i el seu compromís amb la professió i la societat". L'actriu és la primera dona que rep aquesta distinció després de cinc edicions dels Premis Gaudí.

Andreu Buenafuente serà el presentador
de la gala. El 14 de gener comença la segona volta de votacions i la cursa definitiva als guardons, que s'entregaran el diumenge 3 de febrer al Barcelona Teatre Musical i que es transmetrà en directe per TV3.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut