Jerusalem

Blair veu una "possibilitat" de pau al Pròxim Orient en la seva estrena com a enviat especial del Quartet

Tony Blair s'ha mostrat optimista en la seva estrena en el càrrec d'enviat especial del Quartet pel Pròxim Orient. Blair ha dit que veu una "possibilitat" de pau a la regió després de reunir-se amb el president israelià, Shimon Peres. Blair es troba de gira pel Pròxim Orient i ha subratllat que el seu objectiu és "escoltar, aprendre i reflexionar" sobre el conflicte. L'exprimer ministre britànic ha reconegut que perquè aquesta possibilitat es converteixi en alguna cosa més caldrà seguir "treballant i pensant", per la qual cosa s'ha fixat "aprendre les formes de promoure el procés de pau".

Actualitzat

L'enviat especial del Quartet s'ha mostrat optimista en la roda de premsa que ha ofert després de reunir-se amb el president israelià, Shimon Peres. "El més important és escoltar i aprendre les formes de promoure el procés de pau regional. He vingut a escoltar el que israelians i palestins han de dir-me. Hi haurà més oportunitats en el futur", ha dit Blair.

Per la seva banda, Peres ha promès un fort suport a Blair en la seva missió i ha dit que també percep que hi ha "una oportunitat per a la pau", però ha advertit que "no estarà oberta gaire temps". "El teu èxit és el nostre èxit", i "els teus somnis són el nostre", ha manifestat abans d'afegir: "Haurem d'ajudar-te."

Blair també s'ha reunit amb el president palestí, Mahmoud Abbas, amb qui haurà de parlar moltes més vegades. El seu càrrec, en teoria, se centra a ajudar l'Autoritat Palestina a enfortir les seves institucions. Però a ningú no se li escapa que Blair voldrà implicar-se a buscar una solució al conflicte, paper que des del govern israelià ja han filtrat que no li pertoca.

De moment, Blair, l'amic d'Israel segons el primer ministre Ehud Olmert, secunda la política israeliana d'arraconar Hamas. Hi ha qui no pensa el mateix: Colin Powell, exsecretari d'Estat nord-americà, ha dit que s'hauria de trobar una manera de poder parlar amb els islamistes. Aquest és el primer viatge de Blair a la regió des que va ser elegit representant del Quartet el passat 27 de juny.

Anar al contingut