Black Lives Matter: milers de persones protesten a Catalunya contra el racisme

La protesta antiracista per la mort de George Floyd arriba a Catalunya amb manifestacions a les principals ciutats

RedaccióActualitzat

Un episodi de violència policial contra un negre, George Floyd, a la ciutat de Minneapolis ha commocionat el món. Les imatges de la mort de Floyd mentre un policia blanc li pressionava durant gairebé 9 minuts el coll amb el genoll fins a deixar-lo sense coneixement ha provocat una revolta social de protesta arreu del planeta.

George Floyd, mentre estava conscient, no va deixar de repetir que no podia respirar ("I can't breathe"), i demanava auxili al policia que tenia a sobre i als seus companys de patrulla. Impassibles, cap d'ells va fer res per impedir la seva mort. Quan una ambulància va arribar al punt de la detenció, Floyd ja havia perdut feia estona el coneixement.

Manifestació a Barcelona contra el racisme
Manifestació a Barcelona contra el racisme (Mariona Piqué)

Les imatges d'aquesta nova mort d'un home negre durant una detenció als Estat Units han generat una onada d'indignació a tot el món. Dissabte, grans marxes antiracistes van recórrer les principals ciutats nord-americanes. A Washington, fins a 12 convocatòries simultànies van omplir els carrers de diferents zones de la ciutat.

L'onada de protestes ha arribat fins a Europa i Catalunya. Aquest matí, els carrers de Barcelona, Tarragona, Lleida i Salt han estat escenari de manifestacions contra el racisme i la violència policial.

A Barcelona, unes 3.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, han omplert a les 11 del matí la plaça Sant Jaume, sota la pluja, "en memòria de George Floyd, contra el racisme i per les vides negres".

 

Una manifestant crida els noms de persones racialitzades mortes a causa del racisme institucional (ACN/ Mar Vila)
Una manifestant crida els noms de persones racialitzades mortes a causa del racisme institucional (ACN/ Mar Vila) (ACN/ Mar Vila)

Convocats per la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent, els manifestants han expressat el temor que aquest auge antiracista sigui només passatger. Denuncien el racisme que pateixen les persones racialitzades a Catalunya i al conjunt de l'estat espanyol, i recorden que no és un fenomen exclusiu dels Estats Units tot i que hagin encès l'espurna a arreu del món.

 

Vestits amb samarretes amb lemes com Black Lives Matter o "Blackcelona", i amb pancartes criminalitzant el racisme amb lemes com "Stop racisme" o "El racisme mata", els participants s'han agenollat a la plaça en un emocionat record a Floyd.

 

Un dels manifestants a Barcelona amb el cartell
Un dels manifestants a Barcelona amb el cartell "All black lives matter" (Anna Prudencio)

L'entrada a la plaça Sant Jaume s'ha limitat per evitar un excés d'aforament, tot i així s'ha concentrat moltíssima gent i ha estat difícil mantenir les distàncies de seguretat entre els assistents a la concentració. Una columna de gent ha omplert també el carrer Ferran fins a plaça Sant Jaume.



Les mobilitzacions d'aquest diumenge han relacionat el recent assassinat de George Floyd amb el drama que viuen milers de migrants al Mediterrani o les morts de Samba Martine, Lucrecia Pérez o Mame Mbaye, evidenciant així que "el racisme institucional i social es dona en el context espanyol i català".

 

A Tarragona, desenes de persones han mostrat cartells en protesta per la mort de George Floyd i amb missatges denunciant les actituds racistes que es viuen a Catalunya. Els manifestants han respectat les distàncies de seguretat mínimes per evitar la transmissió del coronavirus:

A Tarragona desenes de persones han mostrat missatges contra el racisme
A Tarragona desenes de persones han mostrat missatges contra el racisme (Gloria Boquizo)

 

A Tarragona desenes de persones han mostrat missatges contra el racisme
A Tarragona desenes de persones han mostrat missatges contra el racisme (Gloria Boquizo)

 

El mateix ha passat a Lleida, on més de mig miler de persones han protestat contra el racisme davant la Paeria:

 


 

Imatge de la concentració contra el racisme i la mort de George Floyd, a Lleida
Imatge de la concentració contra el racisme i la mort de George Floyd a Lleida (Enric Pinyol)

 

A les comarques gironines, la concentració més nombrosa s'ha fet a Salt, on unes 300 persones han protestat per les actituds racistes que encara es donen a la nostra societat:

Manifestació aquest matí a Salt contra el racisme
Manifestació aquest matí a Salt contra el racisme (Marta Gibert)

També s'han fet concentracions a Sitges, a Vilafranca del Penedès, i Granollers. 

ARXIVAT A:
Racisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut