Bisbes catòlics conservadors volen negar la comunió a Joe Biden per la seva opinió sobre el dret a l'avortament (Reuters/ Carlos Barria)
Bisbes catòlics conservadors volen negar la comunió a Joe Biden per la seva opinió sobre el dret a l'avortament (Reuters/ Carlos Barria)

Bisbes dels EUA volen impedir combregar a Joe Biden pel seu suport a l'avortament

La facció més conservadora de la cúria catòlica dels Estats Units vol vetar l'accés al sagrament de la comunió als polítics defensors del dret a l'avortament

Actualitzat

El president nord-americà, Joe Biden, segon president catòlic dels EUA i un dels més devots de les darreres dècades, podria tenir vetat el dret a rebre la comunió.

Serà si prospera una proposta presentada a la Conferència de Bisbes Catòlics dels Estats Units (USCCB) per un grup de bisbes conservadors que pretén vetar l'accés al sagrament de la comunió als representants polítics que defensin el dret a l'avortament.

Aquest grup de bisbes han mostrat el seu disgust perquè Biden, el primer president catòlic dels Estats Units des de John F. Kennedy, sigui un ferri defensor del dret a l'avortament. Per això volien redactar un comunicat formal "sobre el significat de l'eucaristia a la vida de l'Església catòlica". La seva intenció última seria eliminar el dret a rebre la comunió a tots els polítics catòlics que són partidaris de la interrupció voluntària de l'embaràs. Una decisió que afectaria Joe Biden i també la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

Joe Biden, acompanyat de la seva dona Jill i de la vicepresidenta Kamala Harris a un ofici religiós a l'església St. Matthews de Washington (Reuters/Tom Brenner)
Joe Biden, acompanyat de la seva dona Jill i de la vicepresidenta Kamala Harris en un ofici religiós a l'església St. Matthews de Washington (Reuters/Tom Brenner)

A Biden, que va cada diumenge a missa, ja li van negar la comunió en una ocasió a l'església per la seva postura política. Des d'aquell incident el seu equip es preocupa de buscar una església on sigui ben rebut cada cop que viatja.

L'avortament és un dret garantit pel Tribunal Suprem dels Estats Units des de l'any 1973, però és un cavall de batalla recurrent dels grups conservadors i religiosos en les últimes dècades. Ara el debat ha esclatat entre la cúria catòlica nord-americana.

Els bisbes més conservadors han fet un pas enrere en les seves intencions de negar l'eucaristia als polítics partidaris del dret a l'avortament. En part per l'enrenou que la notícia ha generat als mitjans de comunicació i també perquè el Vaticà els ha urgit a rebaixar la temperatura del debat. El cardenal espanyol Luis Francisco Ladaria, director de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, va enviar una carta als bisbes dels Estats Units per temperar els ànims i el papa Francesc va dir fa uns dies que la comunió "no és la recompensa dels sants, sinó el pa dels pecadors".

Joe Biden surt d'un servei matinal a l'església catòlica de St. Joseph a Greenville, Delaware (Reuters/Mark Makela)
Joe Biden surt d'un servei matinal a l'església catòlica de St. Joseph a Greenville, Delaware (Reuters/Mark Makela)
 

El bisbe de Baker, a Oregon, i el de Madison, a Wisconsin, dos dels partidaris de prendre mesures contra els polítics catòlics tolerants amb l'avortament, asseguren que Biden "s'oposa als ensenyaments de l'Església" perquè impulsa "les polítiques proavortament més radicals de la història", i que aquest fet confon els feligresos de les seves esglésies.

A la banda oposada se situa l'arquebisbe de Washington, que ja ha dit que aquesta polèmica dividirà l'episcopat. L'arquebisbe Wilton Gregory ha assegurat que ell no implantaria cap prohibició per rebre la comunió i, per tant, Joe Biden podrà seguir combregant a totes les esglésies d'aquesta diòcesi.

Els periodistes han preguntat aquest diumenge al president Biden si està preocupat per la possibilitat que els bisbes facin aquest document i ell no s'ha volgut pronunciar. Només ha dit que "és un afer privat" i que no creu que acabi passant.

Biden no s'ha volgut pronunciar pel debat dins la curia de l'església catòlica dels EUA i diu que és 'un afer privat'
Biden no s'ha volgut pronunciar en el debat dins la cúria de l'Església catòlica dels EUA i diu que és un "afer privat" (EFE/Tasos Katopodis)

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEsglésiaEstats UnitsAvortament Religió
Anar al contingut