Imatge d'arxiu de la premi Nobel de la Pau i opositora del règim birmà, Aung San Suu Kyi
Imatge d'arxiu de la premi Nobel de la Pau i opositora del règim birmà, Aung San Suu Kyi
Naypyidaw

Birmània celebrarà al novembre les primeres eleccions parlamentàries del país en 20 anys

Els comicis se celebraran sense la presència del principal partit opositor, la Lliga Nacional per la Democràcia, que ha decidit boicotejar l'escrutini pel veto als presos polítics. Aung San Suu Kyi no vol formar part de la farsa. No se li va reconèixer l'aplastant victòria electoral de 1990 i la Junta Militar va argumentar que el país necessitava una nova Constitució abans de deixar el poder en mans d'un civil. Aung San Suu Kyi ha estat 15 dels darrers 20 anys en arrest domiciliari.

Actualitzat
Birmània celebrarà eleccions parlamentàries després de 20 anys. La Junta Militar del país ha convocat els comicis pel proper 7 de novembre, uns comicis en què no hi participarà el principal partit de l'oposició, la Lliga Nacional per la Democràcia.

Les últimes eleccions legislatives daten del 1990 i la formació opositora, liderada per la premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi va guanyar amb una àmplia diferència. Els militars, però, no van reconèixer mai els resultats i des de llavors, l'activista prodemocràcia ha estat sota arrest domiciliari malgrat la pressió de la comunitat internacional perquè sigui alliberada.

Amb aquesta data es posa fi a mesos d'especulacions respecte a la promesa del règim de fer eleccions, un procés que ha rebut moltes crítiques a nivell internacional, per la manca de transparència i els condicionants polítics de la dictadura.

Des dels grups pro drets humans s'adverteix que els comicis són una farsa, que només busca mantenir en el poder la Junta Militar, que governa des del 1962. Altres formacions també amenaçaran amb no presentar-se si persisteixen les amenaces de la Junta Militar que lidera el general Than Shwe.

Els Estats Units i la Unió Europea ja han advertit a les autoritats birmanes que no reconeixeran el resultat de les eleccions si els comicis no se celebren sota el paraigua de la llibertat i la transparència. Trenta milions de birmans, doncs, tenen una cita amb les urnes.


Anar al contingut