Biomedicina i fotònica s'uneixen per investigar malalties pediàtriques greus
La investigació conjunta permetrà avançar en el coneixement de les malalties dels nadons

Biomedicina i fotònica s'uneixen per investigar malalties pediàtriques greus

L'Institut de Recerca Sant Joan de Déu i l'Institut de Ciències Fotòniques creen un laboratori conjunt per a millorar el coneixement sobre patologies com les cardiopaties congènites, la distròfia muscular i les convulsions en nounats i lactants

Actualitzat

Comprendre millor les patologies pediàtriques greus i aplicar les millors solucions fotòniques avançades per a la seva cura és l'objectiu del Laboratori ICFO-SJD, creat conjuntament per l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) i l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i presentat aquest dilluns

El laboratori uneix l'expertesa de l'IRSJD i els seus coneixements en investigació biomèdica i clínica en la cura dels nadons, infants i adolescents amb l'experiència de l'ICFO en el desenvolupament i l'ús de les tecnologies fotòniques per a la innovació en salut.

D'aquesta forma podran desenvolupar tècniques més precises i no invasives per comprendre patologies que afecten els més vulnerables i per aplicar les millors solucions fotòniques avançades per a la seva cura.

Del cor al neurodesenvolupament

D'exemples n'hi ha diversos; així, cada any neixen a Barcelona 400 nenes i nens amb cardiopaties congènites i un 40% necessitarà una operació al cor durant el primer any de vida. Els investigadors Turgut Durduran, de l'ICFO, i Joan Sánchez de Toledo i Marta Camprubí, de l'IRSJD, tenen l'objectiu de desenvolupar eines que permetran fer un seguiment continu del cervell en aquests infants.

Així es podran detectar problemes neurològics i anticipar-se a les seves conseqüències. Els infants podrien arribar a l'edat adulta amb un desenvolupament neurològic normal i se'ls podria garantir una bona qualitat de vida.

Un altre cas és el de la distròfia muscular relacionada amb el col·lagen VI (COL6-RD). El col·lagen és una molècula que dona al mateix temps resistència i flexibilitat, i aquesta malaltia degenerativa afecta principalment els nens, amb un impacte important en la seva qualitat i esperança de vida.

L'equip liderat per Pablo Loza, de l'ICFO, i Cecilia Jiménez-Mallebrera i Mónica Roldan, de l'IRSJD, vol investigar noves tècniques de microscòpia avançada i anàlisi d'imatges, i així proporcionar mètodes quantitatius més precisos per controlar l'eficàcia de nous fàrmacs i teràpies.

Un tercer exemple són les convulsions en nounats i lactants, un símptoma causat per nombroses malalties. Encara es desconeix quin impacte poden tenir en el desenvolupament del cervell del nounat i del lactant. Turgut Durduran, de l'ICFO, i Carme Fons, de l'IRSJD, pretenen analitzar de forma no invasiva, i al mateix llit del pacient, la relació entre l'impacte de les convulsions en el metabolisme i els trastorns del neurodesenvolupament.

L'objectiu final és desenvolupar estratègies de neuroprotecció per minimitzar l'impacte futur de les convulsions i millorar la qualitat de vida i integració en la societat dels pacients.

L'efecte positiu de la recerca conjunta

Els investigadors estan convençuts que el treball conjunt entre especialistes de diversos camps donarà fruits, com declara Lluís Torner, director de l'ICFO:

"Tenim la ferma convicció que sumar esforços amb l'IRSJD, conduirà a importants avenços en l'aplicació de les tecnologies fotòniques a la millora de la qualitat de vida de molts dels infants que més ho necessiten. Posar científiques, tecnòlegs i metgesses a treballar estretament és un camí clau per avançar en la millora de l'atenció sanitària".

La mateixa opinió expressa Emili Bargalló, director de la Fundació Sant Joan de Déu, entitat que gestiona l'IRSJD:

"L'aliança establerta amb l'ICFO ens permetrà seguir avançant en el coneixement de les greus patologies sobre les que estem treballant i abordar problemes complexos amb possibles solucions terapèutiques."

L'ICFO investiga des de fa anys per aplicar la fotònica a les ciències de la salut. Un dels últims desenvolupaments, fet juntament amb l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, és un dispositiu biofotònic, portàtil i no invasiu per mesurar, de forma continuada, l'oxigenació de la sang en els vasos sanguinis més petits en els pacients de Covid-19 a l'UCI.

ARXIVAT A:
SalutTecnologiaCiència
Anar al contingut