Cosby, el dia en què li van comunicar la sentència, el setembre de 2018 (EFE/Tracie van Auken)
Cosby, el dia en què li van comunicar la sentència, el setembre de 2018 (EFE/Tracie van Auken)

Bill Cosby surt de la presó després de l'anul·lació de la condemna per agressió sexual

El tribunal considera que l'actor i còmic nord-americà no va tenir un judici just perquè, uns anys abans, havia arribat a un acord amb un fiscal per indemnitzar una víctima per la via civil i evitar un procés criminal

Actualitzat

L'actor i còmic Bill Cosby ha sortit aquest dimecres de la presó després que el Tribunal Suprem de l'estat de Pennsilvània ha anul·lat la condemna per agressió sexual. L'actor, de 83 anys, ha passat més de dos anys en una presó estatal prop de Filadèlfia.

El tribunal considera que Cosby no va tenir un judici just. En la sentència, s'afirma que Cosby va arribar a un acord amb un fiscal per no ser enjudiciat criminalment per l'agressió a la treballadora de la Universitat de Temple Andrea Constand, més d'una dècada abans del judici.

En el moment de l'agressió sexual, Constand era entrenadora de l'equip de bàsquet de la universitat, on Cosby havia estudiat i de la qual era un dels principals donants econòmics.

A més, el tribunal també assenyala que el judici no va ser just perquè el magistrat va permetre que testifiquessin, a més de Constand, cinc dones més que van assegurar que van ser víctimes d'abusos per part de l'actor.

Cosby, dins d'un cotxe després de sortir de la presó
Cosby, dins d'un cotxe després de sortir de la presó (EFE/Bastiaan Slabbers)


Anul·lació per un tecnicisme legal

La sentència del Tribunal Suprem de Pennsilvània argumenta que Cosby no hauria hagut de ser detingut l'any 2015, quan el fiscal del districte de Montgomery, Kevin Steele, va descobrir proves que confirmaven que l'actor havia abusat de Constand. Concretament, però, el que va descobrir Steele va ser un testimoni de Cosby en què reconeixia que donava sedants a dones abans de violar-les.

El tribunal considera que el fiscal va actuar de manera inadequada perquè hauria d'haver respectat un acord de Cosby amb el seu antecessor, l'any 2005, per indemnitzar Constand per la via civil i evitar un procés criminal.

Les proves descobertes per Steele van ser clau per condemnar l'actor perquè van demostrar que els abusos eren una acció premeditada.

El tribunal determina que l'"única solució" per arreglar el judici "injust" contra l'actor és anul·lar la condemna, ordenar-ne l'excarceració i impedir que se'l torni a jutjar pels mateixos fets.

 

El centre penitenciari de Collegeville, a Pennsilvània, on ha estat empresonat Cosby durant més de dos anys
El centre penitenciari de Collegeville, a Pennsilvània, on ha estat empresonat Cosby durant més de dos anys (Reuters/Hannah Beier)

 

El primer famós jutjat en l'era del #MeToo

El setembre de 2018, Cosby va ser condemnat a presó per agressió sexual en una sentència en què el jutge el va definir com un "depredador sexual violent".

Se'l va acusar de drogar i agredir sexualment Constand, l'any 2004. En total, una seixantena de dones han acusat Cosby d'agressions sexuals des dels anys 60. Només es van poder portar a judici les acusacions de Constand perquè la resta de casos havien prescrit.

Cosby va ser durant dècades una icona de la cultura popular nord-americana. Batejat com "el pare d'Amèrica" pel seu paper de doctor Cliff a "The Bill Cosby Show", un programa dels 80 que mostrava la vida d'una família afroamericana de classe mitjana que va trencar amb la majoria d'estereotips amb què la comunitat negra era retratada a la televisió.

L'any 2018 es va convertir en la primera estrella de Hollywood condemnada en l'era de #MeToo.

 

La residència de Bill Cosby a Elkins Park, a Pennsilvània
La residència de Bill Cosby a Elkins Park, a Pennsilvània (EFE/Bastiaan Slabbers)

 

Indignació de víctimes i actrius de Hollywood

La decisió del Tribunal Suprem de Pennsilvània ha provocat una gran indignació. L'advocada Lisa Bloom, que representa tres dones que han acusat Cosby, ha dit que les seves clients estan "indignades". En un tuit, Bloom lamenta que a Cosby "no l'han alliberat perquè sigui innocent", sinó perquè "un fiscal li va prometre fa anys que no se'l portaria davant la Justícia":

 

 

A Hollywood, epicentre del #MeToo, les actrius Amber Lynn i Rosanna Arquette i la compositora de bandes sonores Diane Warren han lamentat la decisió judicial. Lynn, fundadora del moviment contra l'abús sexual Time's Up, ha dit que està "furiosa" i que coneix "personalment dones a qui aquest home va drogar i violar".

Rosanna Arquette ha escrit que Cosby no va ser empresonat "per ser un home negre, sinó perquè va drogar i violar diverses dones durant dècades":

Diane Warren s'ha preguntat amb ironia si Cosby va drogar el tribunal de Pennsilvània:

L'únic suport cap a l'actor i còmic ha estat el de Phylicia Rashad, que va treballar amb ell a "L'hora de Bill Cosby", i que ha celebrat que s'hagi "corregit un error judicial":

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut