bielorrusia
Vladislav Kovaliov darrere les reixes durant el seu judici a Minsk. (Foto: EFE)
Minsk

Bielorússia manté vigent la pena de mort a Europa amb l'execució d'un terrorista

Bielorússia és considerada l'última dictadura d'Europa i també té el dubtós honor de ser l'últim estat que aplica la pena de mort. El país ha executat Vladislav Kovaliov, condemnat per l'atemptat al metro de Minsk, en què van morir quinze persones. La família de Kovaliov ha donat la notícia, que encara no ha estat confirmada per les autoritats bielorusses. El terrorista hauria estat afusellat, el mètode d'aplicació de la pena de mort al país. L'acció ja ha aixecat veus de condemna entre els veïns europeus.

RedaccióActualitzat
La germana de Vladislav Kovaliov ha denunciat que el règim bielorús ha executat el seu germà. Assegura que la seva mare ha rebut la notificació de la mort. Les autoritats del país no han confirmat la notícia, però el cas és que Kovaliov estava en espera de l'execució d'aquesta sentència de pena de mort.

Vladislav Kovaliov va ser condemnat a pena de mort el 30 de novembre per haver atemptat contra el metro de Minsk l'abril del 2011. En l'atac, hi van morir 15 persones i més de 200 van resultar ferides. Kovaliov mai havia reconegut la seva implicació en l'atemptat i va enviar una petició d'indult al president, Aleksandr Lukaixenko.

Les autoritats bielorusses no han commutat la pena i l'han afusellat, el mètode d'aplicació de la pena de mort utilitzat a Bielorússia.

Bielorússia és l'únic país europeu que encara aplica la pena de mort, motiu pel qual mai ha estat membre del Consell d'Europa. A més, es considerada una dictadura pel món occidental, tot i que té el suport de Rússia.

A banda de Kovaliov, hi ha un segon terrorista que també va ser condemnat a mort, Dmitri Konovalov, que es va declarar culpable. Ara per ara no se sap on para ni si està viu. Konovalov seria l'autor material de l'atemptat, mentre que Kovaliov li va donar suport logístic i material.

Queixes europees

L'execució de Kovaliov no ha agradat als veïns europeus de Bielorússia. Alemanya ha criticat la decisió a través del seu ministre d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle. El govern alemany també exigeix que s'aturi l'execució de Konovalov.

També la Unió Europea ha condemnat l'execució i ha reclamat a les autoritats bielorusses que deixin d'aplicar la pena capital.
Anar al contingut