Biden camina cap a l'helicòpter Marine One, aquest dilluns (Reuters / Jonathan Ernst)
Biden camina cap a l'helicòpter Marine One, aquest dilluns (Reuters / Jonathan Ernst)

Biden vol prohibir les armes d'assalt als Estats Units: "Podem salvar vides"

El president dels Estats Units demana que el Congrés aprovi "immediatament" mesures per reforçar el control d'armes

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat al Congrés que impulsi mesures per reforçar el control d'armes al país, incloent-hi la prohibició de totes les armes d'assalt i els carregadors de munició de gran capacitat.

La proposta del president nord-americà és que el Senat aprovi "immediatament" dos projectes de llei que ja han rebut l'aval de la Cambra de Representants i que permetrien "acabar amb els buits legals en el sistema de verificació d'antecedents" dels compradors d'armes.

"Podem salvar vides", ha dit Biden, que era senador l'any 1994, quan es van aprovar un veto a les armes d'assalt que ha assegurat que "va fer que es desplomessin els assassinats massius". Deu anys més tard, però, aquesta prohibició va expirar sense que el Congrés la renovés.

 

Biden, a la Casa Blanca, durant un discurs a la Casa Blanca
Biden, a la Casa Blanca, durant un discurs (Reuters / Jonathan Ernst)

 

El president dels Estats Units ha fet aquest anunci hores després del tiroteig en un supermercat de Colorado amb deu víctimes mortals. La policia ha detingut un noi de 21 anys com a presumpte autor de la matança. Tot i que encara es desconeixen els detalls exactes sobre la motivació i el tipus d'armament del presumpte autor, Biden ha dit que no volia "esperar ni un minut més, ni una hora, per fer passos que són de sentit comú i que salvaran vides en el futur".

Ha dit que està "desolat" per la notícia del tiroteig de Boulder, que ha passat quan fa menys d'una setmana de l'assassinat de vuit persones nord-americanes d'origen asiàtic.

 

 

"La Jill i jo estem desolats per les vides destruïdes per la violència de les armes a Colorado. Menys d'una setmana després dels espantosos assassinats a Geòrgia, una altra ciutat americana queda marcada per un atac sense sentit. Els nostres cors estan amb les víctimes, les famílies i els supervivents.

Hi ha moltes coses que no sabem sobre l'assassí, la seva motivació i altres aspectes crítics sobre el tiroteig, però tingueu en compte això: com a president faré servir tots els recursos a la meva disposició per mantenir els nord-americans sans i estalvis."

 

Com ja va fer la setmana passada, Biden ha ordenat abaixar a mig pal les banderes a la Casa Blanca i a tots els edificis públics del país.

 

La bandera a mig pal a la Casa Blanca, com a senyal de dol després del tiroteig de Colorado (EFE / Stefani Reynolds)

 

Biden també ha dit que el policia Eric Talley, que va morir quan intentava salvar els clients del supermercat, és "la definició d'un heroi nord-americà".

Biden no ha concretat si presentarà les seves pròpies propostes legislatives per augmentar el control d'armes.

 

Obama demana frenar "l'epidèmia de violència"

El debat sobre el control d'armes als Estats Units es reactiva periòdicament quan hi ha tirotejos massius. Els últims anys, l'Associació Nacional del Rifle i els seus poderosos aliats al Congrés han impedit que s'aprovin mesures de gran abast sobre aquesta qüestió.

L'expresident Barack Obama ha demanat superar "l'oposició dels polítics covards" i aprovar mesures per reforçar el control d'armes perquè el país "ja no pot permetre's" que sigui "normal" viure regularment tirotejos massius:

"És l'hora, des de fa molt, que aquells que tenen poder combatin aquesta epidèmia de violència armada."

Obama ha reconegut que no serà fàcil erradicar "el racisme i la misogínia que nodreixen molts d'aquests actes de violència sense sentit", però que sí que és possible "dificultar que els que tenen odi als seus cors puguin comprar armes de guerra". L'expresident ha defensat que "es pot i cal" superar l'oposició de "polítics covards i la pressió del lobby de les armes".

Fa anys, Obama va explicar que la principal frustració que va viure com a president va ser el fracàs dels seus esforços per aconseguir incrementar el control de la venda i possessió d'armes, després de la matança a l'escola Sandy Hook, l'any 2012.

L'administració Obama va impulsar una sèrie de mesures per reformar la legislació sobre control d'armes, però el Congrés no va aprovar ni la que generava més consens: un sistema de verificació d'antecedents per impedir que les armes arribin a mans de criminals o persones amb problemes de salut mental.

 

 

Obama, en un acte de la seva fundació a Kuala Lumpur
Obama, en un acte de la seva fundació a Kuala Lumpur (EFE / Fazry Ismail)

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut