Ucraïna demana rebaixar la tensió amb Rússia, mentre que Biden tem una invasió imminent

Vladímir Putin no s'ha pronunciat sobre la crisi d'Ucraïna, però aquest divendres ha tingut una conversa telefònica amb Emmanuel Macron en què hauria assegurat que no vol que la situació "s'escalfi"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Ucraïna demana als Estats Units que rebaixi la tensió davant de Rússia. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha parlat per telèfon amb el president dels Estats Units, Joe Biden, i posteriorment ha comparegut per valorar la trucada.

La intervenció de Zelenksi ha evidenciat que els dos líders no han coincidit ni en el diagnòstic ni en el tractament més adequat de la crisi que viu Ucraïna.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la compareixença informativa (EFE)

Zelenski ha dit que la situació a Ucraïna és greu, però que el país ha passat per altres episodis de gran tensió a la frontera russa.

Creu, a més, que el pànic per la presència de tropes russes està afectant l'economia del seu país.

"La sensació dels mitjans de comunicació és que tenim una guerra, que tenim tropes a les carreteres, que hi ha una mobilització, que la gent va a alguna banda. No és així. No necessitem aquest pànic."

Biden, per la seva banda, sí que ha parlat de la "possibilitat real" d'un atac per part de Rússia, que pensa que podria ser al febrer. Washington, però, diu que el conflicte no és inevitable.


Segons la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, el president nord-americà ha insistit en la determinació de respondre amb contundència a una invasió russa a Ucraïna.

"Hem dit des de la setmana passada que hem vist preparatius i moltes tropes a la frontera i que una invasió podria arribar en qualsevol moment. La nostra anàlisi no ha canviat en aquest punt."

Poc després de la conversa entre Biden i Zelenski, alguns mitjans de comunicació han explicat que el líder nord-americà havia assegurat que la invasió russa d'Ucraïna estava pràcticament confirmada, una qüestió que des de la Casa Blanca s'han afanyat a rebaixar.

El president dels Estats Units, Joe Biden, a l'arribada a la Casa Blanca la setmana passada (Reuters/Kevin Lamarque)

Poques hores després de la trucada entre Biden i Zelenski, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, ha afirmat que Moscou fa temps que ha triat "la via de la diplomàcia i no pas la de la guerra".

Lavrov, però, també ha sigut contundent quan ha afirmat que no permetran més que "els interessos russos siguin trepitjats i ignorats".

Tot i que Rússia ha arribat a desplegar al voltant de 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna des de finals del 2021, Moscou desmenteix qualsevol intent d'invasió i assegura que el desplegament de tropes a Bielorússia respon a unes maniobres militars.


Ucraïna exhibeix armament

Paral·lelament a la crida de Zelenski a rebaixar la tensió, l'exèrcit ucraïnès ha començat a fer proves amb els míssils anticarro que li ha enviat el Regne Unit. Unes proves que el govern d'Ucraïna s'ha afanyat a mostrar als mitjans de comunicació perquè arribin també a Rússia.

El Regne Unit ja ha fet arribar armament a Ucraïna

Des dels Estats Units també s'ha fet una exhibició de força: l'exèrcit ha mostrat els preparatius que ja estan en marxa a la base aèria de Dover, a Delaware, per enviar armes com míssils anticarro i llançagranades i també munició a Ucraïna.

Preparatius a la base aèria de Dover, a Delaware, per enviar armament a Ucraïna (EFE/Roland Balik)

En cas d'una hipotètica invasió russa d'Ucraïna, hi ha diverses possibilitats d'entrada de les tropes.

Una podria ser Bielorússia, des d'on han afirmat aquest matí que no tenen gens d'interès a entrar en guerra, però que sí que ho faran si se'ls ataca a ells o a Rússia. Ho ha dit el mateix president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

"Hi haurà guerra o no? Sí, n'hi haurà. Però només en dos supòsits: si es comet una agressió directa contra Bielorússia, si es desencadena una guerra calenta contra Bielorússia, i la segona opció, que hi hagi guerra i Bielorússia hi participi: si el nostre aliat, Rússia, és atacat directament. Això es basa en la nostra aliança."

 

Moldàvia, Crimea, el mar Negre i la mateixa zona fronterera entre Rússia i Ucraïna dibuixen els principals punts d'entrada de militars russos.


Macron conversa amb Putin

Enmig d'aquesta escalada de tensió, paradoxalment, el president rus, Vladímir Putin, no s'ha pronunciat encara sobre la crisi d'Ucraïna.

Aquest divendres, però, ha tingut una conversa telefònica amb el president francès, Emmanuel Macron, el primer líder occidental a parlar directament amb Putin des que es van interrompre les negociacions amb els Estats Units.

Emmanuel Macron, president de França, ha parlat per telèfon amb Vladímir Putin (EFE/Ludovic Marin)

Tots dos líders han acordat que els seus països prosseguiran les discussions diplomàtiques a quatre dins l'anomenat "quartet de Normandia" com a part dels esforços per alleujar les tensions, segons han explicat fonts de l'Elisi.

Des de la presidència francesa també han assegurat: "El president Putin ha dit que vol continuar el diàleg i que és important treballar en l'aplicació dels acords de Minsk."

A més, han afegit que Macron ha instat el president rus a respectar la sobirania dels estats veïns.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut