Joe Biden es fotografia amb el seus seguidors després de la victòria a Carolina del Sud (REUTERS/Elizabeth Frantz)
Joe Biden es fotografia amb el seus seguidors després de la victòria a Carolina del Sud (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Biden reneix a Carolina del Sud i deixa més oberta la nominació demòcrata

RedaccióActualitzat

L'exvicepresident nord-americà Joe Biden ha guanyat les seves primeres primàries a la nominació demòcrata del 2020. A Carolina de Sud, Biden ha arrasat amb més del 50% dels vots. El gran favorit, Bernie Sanders, no ha aconseguit arribar al 20%. Biden ha rebut, sobretot, un gran suport de la població afroamericana de l'estat.

El triomf deixa encara més oberta la cursa cap a la nominació presidencial del partit. La contundent victòria de Biden en aquest estat del sud sobre el senador Bernie Sanders dona oxigen al candidat de l'establishment de cara al "superdimarts" del 3 de març. L'exvicepresident confia que serveixi per rellançar la seva campanya presidencial.
 

Seguidores de Joe Biden celebren la victòria a les primàries de Carolina del Sud
Seguidores de Joe Biden celebren la victòria a les primàries de Carolina del Sud (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Després de tres derrotes, Biden s'ho jugava tot aquí i se n'ha sortit folgadament traient 30 punts al segon aspirant. Menys entre els menors de 29 anys, ha guanyant entre tots els sectors de l'electorat, sobretot entre els negres, un 60% de suport, però també entre blancs, adults, homes i dones.

Enrere quedarien els dubtes sobre la seva edat i una campanya amb poca passió. A Carolina del Sud s'ha valorat la seva moderació, empatia, experiència i proximitat amb Obama.

Problemes per a Sanders

La victòria clara de Biden frena l'impuls que fins ara havia guanyat el senador Bernie Sanders. Queda clar que el senador té dificultats per imposar-se en estats més conservadors i amb molta població negra.  

Des de Virgínia, un Sanders apagat ha felicitat Biden i ha seguit apel·lant a la seva revolució socialdemòcrata, i ha recordat que mai cap aspirant guanya tots els estats.
 

Biden en el discurs d'agraïment per la victòria a Carolina del Sud
Biden en el discurs d'agraïment per la victòria a Carolina del Sud (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Sanders s'ha imposat fins ara a Iowa (amb rídicul en el recompte inclòs), Nou Hampshire en vot popular i Nevada. S'estima que ha acumula uns 60 delegats que tenen vot en la nominació, davant els 54 de Biden.


Els grans derrotats

Els grans perdedors de Carolina són els 4 candidats més o menys moderats que volien fer ombra als grans. El multimilionari Tom Steyer, que s'ha deixat 150 milions en la campanya, no s'ha emportat cap delegat i s'ha retirat de la cursa.

L'alcalde revelació Pette Buttigieg s'ha quedat amb un 8% del vots. Tindrà l'última oportunitat aquest dimarts, quan 12 estats voten de cop en el dia més important de les primàries. 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut