Biden assegut al Resolute Desk del Despatx Oval, en el primer dia com a president (EFE / Doug Mills)
Biden assegut al Resolute Desk del Despatx Oval, en el primer dia com a president (EFE / Doug Mills)

Biden remodela el Despatx Oval amb Rosa Parks, César Chávez i sense botó de Coca-Cola

A l'oficina del nou president hi ha retrats de Roosevelt, Franklin, Lincoln o Washington i bustos de Martin Luther King, Robert Kennedy o Eleanor Roosevelt

R. RadóActualitzat

El nou president dels Estats Units, Joe Biden, no ha trigat gens a desmantellar el llegat de Donald Trump. Si poques hores després de jurar el càrrec va signar 17 ordres executives que trencaven amb algunes de les polítiques més polèmiques de l'administració Trump, aquesta voladura controlada de l'herència del seu antecessor també ha arribat als símbols.

Biden ha redecorat el Despatx Oval a gran velocitat. Entre les novetats, destaca un bust del sindicalista hispà César Chávez, un dels líders llatins més importants i fundador del sindicat United Farm Workers. Chávez, nascut a Arizona, va destacar com a defensor dels drets dels hispans i dels treballadors del camp i, juntament amb Dolors Huerta, va popularitzar el crit "Sí se puede", antecedent del "Yes we can" que va popularitzar anys més tard Barack Obama.

 

El bust de César Chávez i fotos familiars, al Despatx Oval
El bust de César Chávez i fotos familiars, al Despatx Oval (EFE / Doug Mills)

 

Curiosament, pocs dies després de guanyar les eleccions, Biden va nomenar una de les netes de l'activista, Julie Chavez Rodriguez, com a directora de l'Oficina d'Afers Intergovernamentals de la Casa Blanca:

 

 

El bust de Chávez està situat just darrere el Resolute Desk, l'escriptori on treballa l'home més poderós del món, un regal de la reina Victòria al president Rutherford B. Hayes fet amb fusta del vaixell HMS Resolute.

Al costat del bust de Chávez, Biden hi ha col·locat diverses fotografies de la seva família, entre les quals en destaca una amb Beau Biden, el seu fill mort el 2015 a causa d'un tumor cerebral. 

 

Fotos de família, amb Beau Biden en primer terme, al Despatx Oval
Fotos de família, amb Beau Biden en primer terme, al Despatx Oval (Reuters / Tom Brenner)

 

Entre les fotos també n'hi ha una del 46è president amb el papa Francesc. Biden és el segon president catòlic de la història dels Estats Units. Fins aquest dimecres, l'únic catòlic que havia arribat al Despatx Oval era John Fitzgerald Kennedy.

 

Benjamin Franklin al lloc d'Andrew Jackson

Des del seu escriptori, Biden té a la dreta un retrat de Benjamin Franklin, un dels redactors de la Declaració d'Independència i primer ambaixador dels Estats Units a França. A sota, hi ha un bust de Harry S, Truman, president entre 1945 i 1953.

Segons assenyala "The Washington Post", el retrat de Franklin, que va inventar el parallamps, representa l'interès del nou president a seguir la ciència mentre afronta la pandèmia del coronavirus.

 

Biden ha col·locat un retrat de Benjamin Franklin i bust de Harry Truman al Despatx Oval
Biden ha col·locat un retrat de Benjamin Franklin i bust de Harry Truman al Despatx Oval (Reuters / Tom Brenner)

 

Al lloc on ara hi ha el retrat de Franklin, Trump hi tenia una pintura d'Andrew Jackson, un president per qui havia manifestat admiració en diverses ocasions. Jackson és conegut per haver aprovat l'Indian Removal Act, la llei que expulsava els nadius americans de les seves terres ancestrals i els enviava a l'oest del Mississipi.

 

Trump, reunit amb alguns dels col·laboradors el 2017, amb el retrat d'Andrew Jackson al fons
Trump, reunit amb alguns dels col·laboradors el 2017, amb el retrat d'Andrew Jackson al fons (Reuters / Jonathan Ernst)

 

Dues icones dels drets civils, Martin Luther King i Rosa Parks, també tenen un bust al Despatx Oval, a més de Robert Kennedy i la que va ser primera dama durant els anys 30, Eleanor Roosevelt.

També hi ha una petita escultura d'un genet de la tribu Chiricahua Apache, que havia estat del senador demòcrata de Hawaii Daniel Inouye.

 

Retrats de Roosevelt, Lincoln i tres pares fundadors

A la paret, just quan aixeca la vista, té al davant un retrat de Franklin Delano Roosevelt, el president demòcrata que va aconseguir treure el país de la Gran Recessió amb el "New Deal" i va liderar el país durant la Segona Guerra Mundial.

Roosevelt, en un lloc preferent, està acompanyat pels presidents George Washington i Abraham Lincoln, en un costat; i els pares fundadors Alexander Hamilton i Thomas Jefferson, a l'altre.

Washington, Lincoln i Roosevelt són els tres presidents que van haver d'afrontar les crisis més grans de la història dels Estats Units (la Guerra d'Independència, la Guerra de Secessió i la Segona Guerra Mundial), segons ha destacat la historiadora presidencial Lindsay M. Chervinsky:

 

 

Jefferson, el tercer president dels EUA, i Hamilton, primer secretari del Tresor, van discrepar obertament sobre gairebé tot al llarg de les seves trajectòries, una rivalitat que els darrers anys s'ha fet popular gràcies a l'exitós musical "Hamilton". La presència dels dos pares fundadors al Despatx Oval vol ser "una marca distintiva de com les diferències d'opinió, expressades dins de les guies de la República, són essencials en la democràcia", segons ha declarat l'equip de Biden al "The Washington Post".

 

Biden, assegut a l'escriptori Resolute del Despatx Oval
Biden, assegut a l'escriptori Resolute del Despatx Oval (Reuters / Tom Brenner)

 

A les parets del despatx també hi ha una roca lunar per recordar l'ambició i les gestes de les generacions anteriors.

 

Adeu al botó de la Coca-Cola

Una altra cosa que ha desaparegut de l'oficina on treballa el president nord-americà és una de les excentricitats que hi havia col·locat Donald Trump. El fins ara president va fer instal·lar un botó vermell a l'escriptori Resolute a través del qual podia fer que li portessin una Coca-Cola.

Així ho ha explicat el periodista Tom Newton Dunn, que recorda com, durant una entrevista, l'aleshores president el va prémer i un majordom li va portar una Coca-Cola Light en una safata de plata:

 

 

El botó vermell estava situat en una petita estructura de fusta que Trump tenia a l'escriptori.

 

Trump, assegut a l'escriptori Resolute del Despatx Oval
Trump assegut a l'escriptori Resolute del Despatx Oval (Reuters / Carlos Barrio)

 

 

 


 

 

ARXIVAT A:
Joe BidenTrump Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut