Raphael Warnock, acompanyat de la seva mare i els seus fills, saluda els seus partidaris durant la nit electoral (Reuters/Carlos Barria)

Biden reforça la majoria al Senat dels EUA amb la derrota del candidat de Trump a Geòrgia

Els demòcrates tindran 51 escons de la cambra alta després de guanyar en un estat tradicionalment republicà

Juli Rodés AlmerActualitzat

Raphael Warnock, senador demòcrata per l'estat de Geòrgia, s'ha imposat al candidat republicà, Herschel Walker, en la segona volta de les eleccions legislatives.

Segons les estimacions d'Associated Press sobre més del 95% dels vots emesos, Warnock ha obtingut un suport del 51,3% i Walker del 48,7%.

En xifres absolutes, el candidat demòcrata té més d'1,8 milions de vots, i el republicà, més d'1,7.

Geòrgia ha hagut de fer una segona volta perquè el 8 de novembre, quan es van fer les eleccions de mig mandat, cap dels dos candidats no va aconseguir el 50% dels vots.

La victòria en aquest estat de la Costa Oest, situat sobre Florida, reforça el control del Senat per part del partit del president, Joe Biden, que ja el tenia garantit encara que haguessin quedat 50-50 gràcies al vot de qualitat de la presidència, que recau sobre la vicepresidenta, Kamala Harris.

Herschel Walker, aquesta nit, adreçant-se als seus votants després de saber els resultats (Reuters/Alyssa Pointer)

La nova legislatura, amb les cambres sorgides de les eleccions de mig mandat, en què s'elegeixen els 435 escons de la Cambra de Representants i es renova un terç del Senat, es posarà en marxa el 3 de gener.

Si bé al final els resultats de Geòrgia no han estat transcendentals, sí que converteixen aquest estat, tradicionalment republicà, en un important camp de batalla de les presidencials que s'han de fer el 5 de novembre de 2024.

De fet, Biden ha estat el primer president demòcrata que ha guanyat a Geòrgia des que Bill Clinton ho va fer el 1992.

Walker és l'últim dels candidats promoguts per Trump que s'ha estavellat en aquestes eleccions de mig mandat, que no han generat l'"onada vermella" que alguns republicans havien pronosticat.

Els republicans, això sí, han aconseguit una majoria ajustada a la Cambra de Representants que els permetrà bloquejar algunes iniciatives promogudes per Biden.

Encaixada de mans entre Herschel Walker i Donald Trump en un míting el setembre de l'any passat (Reuters/Dustin Chambers)

Pel que fa als candidats trumpistes, només quatre de dotze han estat elegits. Dels vuit restants, cinc han perdut les eleccions i tres no hi van arribar perquè van perdre les primàries.

Trump, així i tot, ha estat el primer republicà a anunciar que aspira a ser candidat presidencial.

Warnock, negre, com Walker, és un pastor baptista de l'església d'Atlanta on va predicar Martin Luther King, el líder de la defensa dels drets civils que va ser assassinat.

Antiga estrella del futbol universitari, Walker ha estat un candidat controvertit des del principi a causa de diversos aspectes de la seva vida personal, incloses acusacions de maltractaments i d'haver animat exparelles seves a avortar tot i ser un conegut antiavortista.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut