La trobada telemàtica entre Putin i Biden s'ha allargat dues hores
La trobada telemàtica entre Putin i Biden s'ha allargat dues hores (Reuters)

Biden pressiona Putin amb grans sancions econòmiques si ataca Ucraïna

Els presidents dels Estats Units i Rússia han mantingut una videotrucada de dues hores que no ha permès rebaixar tensions

RedaccióActualitzat

Dues hores de videotrucada que, de moment, no han servit per rebaixar tensions. En tot cas, la conversa entre Joe Biden i Vladímir Putin va ser "útil, directa i seriosa", segons les parts, i almenys va permetre fixar posicions.

La dels Estats Units, de preocupació per l'acumulació de forces militars russes a la frontera d'Ucraïna. El Kremlin ja hi ha desplaçat prop de 100.000 soldats i els nord-americans temen que, si continua aquest ritme, arribin als 175.000 a finals de gener.

Per això, Joe Biden ha amenaçat Vladímir Putin: si no s'atura l'escalada militar, imposarà dures sancions econòmiques a Rússia, en coordinació amb els seus socis europeus. També avisa que reforçarà la seguretat als països de l'OTAN més propers a Ucraïna, enviant-hi més tropes i efectius si calgués.

El missatge dels Estats Units és clar: diuen estar disposats a fer el que no van fer el 2014, quan Rússia va annexionar Crimea sense dificultats.

Per la banda russa, Putin ha retret al seu homòleg nord-americà que la responsabilitat de l'escalada de tensió també és de Kíev, que, al seu parer, fa gestos provocadors. I també li ha reclamat garanties que no hi enviaran més armament i que l'Aliança Atlàntica no acceptarà mai Ucraïna, ni cap país exsoviètic, com a membre.

Putin seguint la videotrucada amb Biden
Putin reclama garanties que l'OTAN no acceptarà mai Ucraïna com a membre (Reuters)

Mesures molt difícils d'acceptar per part dels Estats Units, que ara han quedat a l'espera que Rússia faci algun moviment. Si el desplegament militar a la frontera amb Ucraïna s'atura els propers dies o almenys es redueix, la videotrucada potser haurà servit d'alguna cosa.

En cas contrari, la possibilitat d'invasió d'Ucraïna haurà augmentat i les dues hores de conversa virtual quedaran en res.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússia
Anar al contingut