Més de 600 menors encara estan separats de les seves famílies per la política de "tolerància zero" de Trump
Washington

Biden ordena buscar les famílies dels 600 menors separats per Trump a la frontera amb Mèxic

Un grup del govern dels Estats Units treballarà per identificar i trobar les famílies dels nens que van ser separats dels seus progenitors el 2018

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

El president del Estats Units, Joe Biden, ha signat tres decrets per començar a revertir la dura política d'immigració de Donald Trump i mostrar al món quines són les seves prioritats.

La mesura intenta rectificar les conseqüències de la política de "tolerància zero" de l'expresident i reunificar les 5.000 famílies separades a la frontera entre els Estats Units i Mèxic entre el 2017 i el 2018.

Es calcula que encara hi ha 611 menors apartats dels seus progenitors, en centres d'acollida, perquè el sistema no és capaç de localitzar els seus pares i mares.

 

 

Identificar els pares i mares

Un grup de treball interministerial, capitanejat pel secretari de Seguretat Nacional d'origen cubà, Alejandro Mayorkas, té ara la missió d'identificar i reunir les famílies. Es tracta del primer llatí i immigrant que lidera el departament als Estats Units.

La creació del grup va ser una promesa electoral de Biden i la primera dama, Jill Biden, també hi tindrà un paper actiu. El president Joe Biden assegura que no es tracta de fer una llei nova, sinó "d'eliminar les males polítiques":  


"Amb l'acció d'avui, treballarem per desfer la vergonya moral i nacional de l'anterior administració que, literalment, arrencava els infants dels braços de les famílies."

Alejandro Mayorkas, primer secretari de Seguretat Nacional d'origen llatí (REUTERS/Tom Brenner)


Detinguts i engabiats

Entre el 2017 i el 2018, centenars de menors acabats d'arribar als Estats Units van ser separats dels seus pares i mares i van ser detinguts i tancats en gàbies.  Era el missatge que Trump volia enviar per dissuadir els immigrants de seguir intentat creuar la frontera il·legalment.

Imatges d'un dels centres de menors de Texas
Menors tancats en un dels centres de menors de Texas el 2018

Les imatges, però, van aixecar una onada de protesta internacional que va obligar l'administració Trump a rectificar i aturar, el juny del 2018, la separació dels nens i els seus pares, detinguts a la frontera sud.

En tot cas, la duresa de la política de "tolerància zero" tampoc van servir per frenar el flux migratori.
 

Demandants d'asil enviats de tornada Mèxic el febrer del 2020 (REUTERS/Daniel Becerril)


Ara, l'administració de Biden creu en un sistema d'immigració humà, legal i ordenat per assegurar un futur segur als Estats Units.

"Els Estats Units són més segurs, més forts i més pròspers quan tenim un sistema d'immigració legal just, ordenat i humà."

 

Tram inacabat del mur de Trump amb Mèxic a San Diego, Califòrnia (REUTERS/Mike Blake)

 

L'oposició republicana tem que les decisions de Biden generin un nou efecte crida d'immigrants indocumentats, mentre les ONG celebren el canvi de to de Biden sobre les polítiques migratòries del país. Tot i això, activistes i advocats temen que els decrets signats aquesta setmana siguin, sobretot, una revisió de les polítiques de la legislatura anterior sense un impacte immediat.

 

Just després de començar la presidència, Biden ja va començar a desfer moltes de les polítiques de Trump amb diverses mesures, entre les quals, un projecte de llei d'immigració al Congrés que haurà de superar molts obstacles legals per poder-se implementar.
 

 

 

ARXIVAT A:
Joe BidenTrump MigracionsMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut