Biden hauria decidit proporcionar míssils de llarg abast a Ucraïna
El president dels EUA ja ho hauria anunciat a Zelenski, però ni aquest, ni la Casa Blanca ni el Pentàgon ho confirmen ni ho neguen
El govern dels Estats Units ha decidit proporcionar míssils de llarg abast a l'exèrcit d'Ucraïna per fer front a la invasió russa que va començar el 24 de febrer de l'any passat.
Es tractaria dels ATACMS, sigla en anglès de Sistema Tàctic de Míssils de l'Exèrcit, que tenen un abast de fins a 306 quilòmetres.
El president dels EUA, Joe Biden, ja ho hauria anunciat al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, segons ha informat aquest divendres la cadena NBC, que cita fonts del govern i del Congrés del país nord-americà.
També ho dona per fet el diari The Washington Post, que cita "diverses persones familiars amb les deliberacions en curs".
Es dona la circumstància que, preguntat sobre aquesta qüestió, Zelenski no ho ha confirmat ni desmentit.
Des del Canadà, a punt de tancar la gira nord-americana posterior a la intervenció a l'Assemblea General de l'ONU, el president d'Ucraïna s'ha limitat a remarcar que els EUA són el principal proveïdor individual d'armes a Ucraïna.
"Estem debatent tots els tipus d'armes, de llarg abast i artilleria, projectils d'artilleria del calibre 155 i sistemes de defensa aèria", ha explicat Zelenski sense donar més detalls.
Dijous, abans que es fes pública la decisió sobre les armes de llarg abast, Zelenski havia agraït a Biden el nou paquet d'ajuda militar anunciat per Washington, per valor de 325 milions de dòlars (més de 305 milions d'euros, al canvi actual). Un paquet que, d'entrada, no incloïa els ATACMS.
"És exactament el que els nostres soldats necessiten", va valorar Zelenski.
El govern ucraïnès havia demanat repetidament els ATACMS a la Casa Blanca per poder combatre l'exèrcit rus més enllà del front i poder atacar les línies de subministrament russes i infraestructures com bases aèries i la xarxa ferroviària del territori ucraïnès ocupat.
Ni la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ni el Ministeri de Defensa dels Estats Units tampoc han volgut pronunciar-se sobre el subministrament d'aquests míssils de llarg abast a Ucraïna: "Amb relació als ATACMS, no tenim res a anunciar", han declarat tant Jean-Pierre com fonts del Pentàgon.
Suspès el tràfic marítim a Sebastòpol
Aquest dissabte, d'altra banda, les autoritats portuàries de Sebastòpol, a Crimea, ocupada per Rússia des del 2014, han suspès el transport marítim.
La mesura ha arribat l'endemà de l'atac de l'exèrcit ucraïnès al quarter general de la flota del mar Negre, amb el qual Kíiv assegura haver mort "almenys nou persones" entre les quals "alts comandaments" de l'Armada russa. D'altres haurien quedat ferits, segons ha declarat a Voice of America Kirilo Boudanov, cap dels serveis d'informació ucraïnesos.
Un atac comès, probablement, amb míssils Storm-Shadow subministrats pel Regne Unit i França, amb un abast de fins a 250 quilòmetres.
Unes armes a les quals ara s'afegiran els ATACMS nord-americans, fet que posarà encara més a l'abast de l'exèrcit ucraïnès la rereguarda russa i els territoris ocupats.