Perforació de petroli a Texas (Reuters / Nick Oxford)
Perforació de petroli a Texas (Reuters / Nick Oxford)

Biden fa un pas més en la lluita climàtica i limita les extraccions de gas i petroli

El president nord-americà presenta un pla contra l'emergència climàtica i promet la creació de llocs de treball relacionats amb les energies renovables

Actualitzat

Joe Biden comença a desmantellar la política energètica de Donald Trump. El president els Estats Units ha signat aquest dimecres ordres executives que limiten les perforacions per extreure gas i petroli en terrenys federals.

En un pla per afrontar l'emergència climàtica, el nou president permet que les extraccions que hi ha en marxa puguin seguir operant però no n'hi haurà de noves, ni en terra ferma ni als oceans.

Davant d'un retrat d'Abraham Lincoln, Biden també ha firmat altres ordres executives que retallen ajudes a energies fòssils i posen la crisi climàtica al centre de l'acció política de la nova Casa Blanca:

"Ja hem esperat massa per abordar la crisi climàtica. No podem esperar més. La veiem amb els nostres propis ulls, la sentim."

 

Biden ha anunciat la prohibició de fer més perforacions de gas i petroli en terrenys federals
Biden ha anunciat la prohibició de fer més perforacions de gas i petroli en terrenys federals (EFE / Anna Moneymaker)

 

En aquest sentit, el nou president ha ordenat al Departament d'Interior conservar sense canvis el 30% de la terra i les aigües dels Estats Units de cara al 2030 i, també amb l'objectiu del 2030, promoure la producció eòlica per duplicar-la.

Un pas més de Biden cap a la demolició controlada del llegat mediambiental de Trump, però que genera inquietud en les regions que depenen dels combustibles fòssils, que temen perdre molts llocs de treball en un moment en què han d'afrontar la crisi del coronavirus.

És per això que el president ha insistit que no prohibirà el mètode d'extracció conegut com a fracturació hidràulica o "fracking", però sí que es revisaran les pràctiques per atorgar permisos al sector energètic i les concessions relacionades amb els combustibles fòssils ja existents en territoris federals:

"Deixin-me aclarir: no prohibirem el 'fracking', protegirem els llocs de treball i ells llocs de treball creixeran, incloent-hi estàndards més forts com controls a les filtracions de metà."

 

 

El sector del petroli i del gas natural, considerablement afectat per la recessió causada per la pandèmia, ja ha mostrat la seva oposició frontal a les noves mesures.

Biden, però, ha posat èmfasi que les noves polítiques suposaran la creació de llocs de treball. El president s'ha compromès a "invertir en feines amb energia neta als Estats Units" per aconseguir a "augmentar la producció d'energia renovable".

Tant la indústria energètica com els estats del sud i l'oest del país, amb unes economies més dependents dels beneficis d'aquest sector, poden portar la mesura als tribunals.

 

Plataformes de perforació a l'estat de Nou Mèxic
Plataformes de perforació a l'estat de Nou Mèxic (Reuters / Nick Oxford)

 

L'emergència climàtica, una prioritat de la nova administració

Poques hores després d'haver assumit la presidència, Biden va signar una bateria de mesures en què hi havia el retorn dels Estats Units a l'Acord de París contra la crisi climàtica, del qual Trump havia retirat el país. A més, ha designat l'exsecretari d'Estat John Kerry com a enviat especial presidencial per al clima.

Una altra de les primeres decisions del 46è president dels Estats Units va ser la rescissió del permís per a l'oleoducte Keystone XL, de 1.947 quilòmetres, projectat per transportar 830.000 barrils de cru diaris entre la província canadenca d'Alberta i l'estat de Nebraska.

 

Després de quatre anys en què Trump va rescindir desenes de regulacions mediambientals i va posicionar-se sempre a favor del sector dels combustibles fòssils, altres iniciatives del nou president també inclouen fer que les agències federals estudiïn la compra de vehicles elèctrics i amb zero emissions.

De cara al 22 d'abril, quan se celebra el Dia de la Terra, Biden acollirà una cimera global sobre medi ambient a la Casa Blanca, en què es visualitzarà el retorn dels Estats Units a l'esforç internacional per reduir les emissions de CO2.

 

Protesta contra el fracking a Washington, l'any 2014
Protesta contra el "fracking" a Washington, l'any 2014 (EFE / Jonathan Ernst)

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaJoe BidenEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut