Cues de tràmits en una oficina d'immigració a Nova York

Biden es fa enrere i manté la quota de refugiats de Trump: 15.000 aquest any

El president dels EUA havia promès elevar la xifra a 62.500 el nombre de refugiats que s'admetrien aquest any

Clara Barbal i MortésActualitzat

Joe Biden posa fre a l'arribada de refugiats als Estats Units. El president nord-americà ha signat una ordre en què el país només acollirà un màxim de 15.000 refugiats aquest any fiscal.

Aquesta és la quota que ja havia fixat el seu predecessor, Donald Trump, amb la qual incompleix la promesa d'elevar a 62.500 el nombre de refugiats que s'admetrien anualment.

La decisió ha molestat les organitzacions d'ajuda al refugiat, que esperaven que el president demòcrata revertís les polítiques antiimmigració de Trump, dissenyades pel seu assessor Stephen Miller. Precisament, Miller ha lloat la "consciència" del gabinet de Biden en signar aquesta ordre:


Alguns analistes atribueixen la decisió de Biden d'aturar l'arribada de refugiats a la por que el responsabilitzin d'un "efecte crida" en l'augment de migrants a la frontera dels EUA i Mèxic. El mes passat se'n van detenir més de 171.000, entre els quals milers de menors no acompanyats.
 

Una xifra altíssima, sobretot perquè l'any passat amb la Covid les entrades van caure en picat, i hem de mirar molt enrere per trobar-ne una altra de tan elevada: el 2000, l'entrada de migrants només el mes de març va ser de 220.000.

Protesta de dones migrades enfront de la residència de la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris (EFE/Lenin Nolly)

La promesa de Biden

Biden es va comprometre al febrer a augmentar el nombre de refugiats fins a 125.000 durant els pròxims exercicis. Les organitzacions humanitàries calculen que hi ha al voltant de 35.000 refugiats que han estat autoritzats per entrar als Estats Units i que es quedaran encallats per aquesta decisió.

Mark Hetfield, president de l'agència de reassentament HIAS, assegura que s'han cancel·lat al voltant de 700 vols a causa de l'ordre de Biden.
"És evident que volen confondre el programa de refugiats amb el que està passant a la frontera", va dir Hetfield, qui al seu torn va lamentar que encara es limités més l'entrada de ciutadans centreamericans.

Dels 15.000 refugiats que s'admetran ara, 3.000 podran venir d'Amèrica Llatina i el Carib. 7.000 de l'Àfrica, 1.000 de l'Àsia Oriental, 1.500 d'Europa i Àsia Central, 1.500 del Pròxim Orient i el sud d'Àsia i 1.000 d'una reserva no assignada.

L'estatus de refugiat és un procés administratiu diferent del procés del sistema d'immigració dels EUA, i va assolir mínims històrics sota l'administració Trump, un segell distintiu de la seva presidència.

El cap del comitè de Relacions Exteriors del Senat, Bob Menéndez, ha publicat un escrit a Biden en què li demana que compleixi amb els seus compromisos en matèria d'asil.

"Ens enfrontem a la crisi de refugiats més gran de la història, amb 29'6 milions de refugiats arreu del món. El reassentament serveix com una eina crítica per donar protecció a aquells que fugen de la persecució per raons de raça, religió, nacionalitat o opció política."


Hores més tard de l'anunci, la Casa Blanca ha emès un comunicat per rebaixar les crítiques, especialment dins del Partit Demòcrata, i prometre un nou topall a mitjans de maig.

"Durant les darreres setmanes, ha estat consultant els seus assessors per determinar el nombre de refugiats que podrien ser admesos als Estats Units fins a l'1 d'octubre. Tenint en compte el programa d'admissions de refugiats que hem heretat i les càrregues de l'Oficina de Reassentament de Refugiats , l'objectiu inicial de 62.500 sembla poc probable."

 

Familiars esperen els seus familiars al costat estatunidenc de la frontera (EFE/ Beatriz Limón)


"Un pla nefast"
La congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez ha criticat la decisió de Biden: "Mantenir les polítiques xenòfobes i racistes de Trump és un pla nefast."


L'organització Comitè Internacional de Rescat (IRC) va qualificar d'"inquietant" la decisió de Biden pel reassentament més baix de la història dels EUA.

"És profundament decebedor que el president Biden hagi decidit mantenir per ara el límit rècord d'admissió de refugiats de 15.000, establert pel seu predecessor.  En un moment de necessitat mundial sense precedents, els Estats Units encara estan lluny de tornar al seu paper històric de ser un refugi segur per als perseguits i els més vulnerables del món."


Sunil Varghese, director polític del Projecte Internacional d'Assistència als Refugiats, va dir que l'objectiu inicial de 62.500 era molt ambiciós, però el "simbolisme importa" fins i tot si els Estats Units no poguessin assolir-lo enguany. "El president Biden va entrar al càrrec prometent ser un 'aliat de la llum, no de la foscor'", lamenta Varghese.

ARXIVAT A:
MigracionsEstats Units
Anar al contingut