Biden enviarà tropes a Europa mentre Ucraïna entrena civils amb l'ull posat a Rússia

El president nord-americà diu que els soldats s'hi desplaçaran "aviat", i centenars de civils ucraïnesos s'entrenen pel que pugui passar

RedaccióActualitzat

La tensió per la crisi d'Ucraïna continua. Malgrat la crida de les últimes hores a continuar apostant per la diplomàcia i a rebaixar la tensió, aquesta matinada el president nord-americà, Joe Biden, ha anunciat que d'aquí poc enviarà tropes cap a un o més dels països aliats de l'Est d'Europa, els més a prop de Rússia.

No ha dit ni on ni quantes, però hi ha almenys 8.500 soldats en alerta per si cal marxar per donar suport a la presència de l'OTAN a la zona.

"Aviat enviaré tropes a l'Europa de l'Est i els països de l'OTAN, no gaires", ha dit en baixar de l'Air Force One a la base aèria d'Andrews, en resposta a la pregunta d'un periodista.

Malgrat que des d'Ucraïna acusen els Estats Units d'alarmistes, els nord-americans insisteixen que estan convençuts que la invasió és molt probable, i asseguren que no paren de veure indicis i moviments en aquesta direcció.

Biden, atenent els mitjans a peu de la pista d'aterratge
Biden s'ha referit a l'enviament de militars en una breu atenció als mitjans (Reuters/Kevin Lamarque)

L'última informació que han filtrat és que Rússia ja ha desplaçat fins a la frontera amb Ucraïna una quantitat important de material sanitari de l'exèrcit, i fins i tot reserves de sang.

El Pentàgon també creu que Rússia ja té la infraestructura militar necessària per fer una invasió a gran escala, i no només una incursió petita.

Des del Pentàgon s'assegura que la potència de foc i destrucció que hi ha acumulada darrere la frontera pot provocar moltes víctimes militars i civils. El cap de l'Estat Major de Defensa dels Estats Units, Mark Milley, ha dit literalment que el resultat d'una invasió seria horrorós.

Diuen que no es veia una mobilització de tropes d'aquesta magnitud a Europa des del temps de la guerra freda, i adverteixen a Moscou que aquest escenari li pot sortir molt car en vides humanes, alhora que insisteixen en la feina de la diplomàcia per evitar-ho.


Especialistes en assalts amb paracaigudes

Biden no ha donat cap més detall sobre els militars que pensa activar però l'anunci, en qualsevol cas, arriba quatre dies després que se sabés que els Estats Units han situat milers de militars en alerta de cara a un possible reforç de les tropes de l'OTAN arran de la crisi d'Ucraïna.

Entre aquests efectius, el Pentàgon ha confirmat que hi ha la divisió 82 aerotransportada d'infanteria, especialitzada en operacions d'assalt amb paracaigudes, preparada per intervenir arreu del món en 18 hores, i el cos 18 aerotransportat, preparat per desplegar-se ràpidament per terra, mar i aire per respondre a una situació d'emergència.

El Departament de Defensa nord-americà ha remarcat aquesta setmana que el desplegament no es faria en territori ucraïnès, sinó en països aliats de l'OTAN.

Des del 2014, per la crisi al Donbass, els Estats Units ja han estat enviant carregaments d'armes i munició a Ucraïna, que ha suposat una despesa considerable per a les arques nord-americanes, de més de 5.400 milions de dòlars.

Els últims dies, l'exèrcit nord-americà ha mostrat els preparatius que ja estan en marxa a la base aèria de Dover, a Delaware, per enviar armes com ara míssils anticarro i llançagranades i també munició a Ucraïna.


Ucraïna crida a la calma, però entrena civils

Tot i les maniobres militars russes a tocar de la frontera, des de Kíev, la capital d'Ucraïna, el govern fa crides a la calma i demana no entrar en pànic. La vida quotidiana manté el seu ritme, sense cap moviment que denoti un neguit o un malestar de la ciutadania pel que passa 200 quilòmetres al nord.

Però aquesta normalitat corre paral·lela a la instrucció militar de voluntaris que haurien de defensar les ciutats en cas d'un atac rus. Hi ha centenars de civils que es preparen per combatre. Són les anomenades Defenses Territorials. Són homes i dones que treballen de dilluns a divendres i que, el dissabte, s'entrenen pel que pugui passar.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaEstats UnitsJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut