Biden cancel·larà part del deute dels universitaris, que afecta 45 milions d'estudiants

La mesura, una de les promeses estrella de la campanya electoral del president nord-americà, suposarà perdonar fins a 20.000 dòlars als estudiants amb ingressos més baixos

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha concretat aquest dimecres una de les seves promeses electorals: condonar part del deute que milions d'estudiants han hagut de contraure amb el govern federal per poder-se pagar les costoses carreres universitàries, que els hipotequen durant anys.

La mesura, que només beneficiarà els que guanyin menys de 125.000 dòlars l'any, suposarà perdonar entre 10.000 i 20.000 dòlars als estudiants amb els ingressos més baixos.


També es prorrogarà fins a finals d'any la moratòria en el pagament dels deutes dels estudiants, que va entrar en vigor al principi de la pandèmia.


El preu d'estudiar als Estats Units

Als Estats Units, el preu d'una matrícula universitària és bastant més elevat que a la resta de països desenvolupats. Estudiar Psicologia pot costar 135.000 dòlars i arribar a ser metge, uns 180.000.

La Reserva Federal del país calcula que quatre de cada deu persones que han estudiat a la universitat han de tornar algun tipus de préstec. Molts cops, aquesta càrrega financera que arrosseguen milers de joves als Estats Units representa destinar bona part dels ingressos dels primers anys de la seva vida laboral a retornar els crèdits universitaris. Així, de mitjana, l'any 2020, cada estudiant devia entre 20.000 i 25.000 dòlars.

Molts estudiants nord-americans es trauran, ben aviat, un bon pes de sobre (iStock)

En total, hi ha uns 45 milions de nord-americans que han pagat els seus estudis universitaris a través de préstecs, i això afecta tant universitats privades com públiques. La suma del deute universitari dels estudiants nord-americans és avui gegantí: 1,25 bilions de dòlars.

Tant és així, que el deute estudiantil supera amb escreix el volum dels préstecs per cotxes, targetes de crèdit o altres deutes de consum, amb excepció de les hipoteques.

El president nord-americà aquest dimecres a la Casa Blanca (Reuters/Leah Millis)

Una mesura molt debatuda

La decisió arriba després de mesos d'intensos debats al si del mateix govern nord-americà sobre la idoneïtat de la mesura, en uns moments políticament i econòmicament molt sensibles.

Els seus defensors diuen que la cancel·lació parcial del deute alliberarà centenars de milers de dòlars, cosa que estimularà el consum en aquests moments d'alentiment de l'economia.

Des de l'ala més progressista del Partit Demòcrata i les organitzacions que representen minories racials, porten mesos pressionant perquè el govern tiri endavant una mesura com aquesta. Denuncien que, en alguns casos, els deutes es poden arribar a enfilar fins als 100.000 o 200.000 dòlars.

Des de les files del Partit Republicà ja s'ha criticat la mesura perquè, diuen, dispararà la inflació.


A la recerca del vot jove

L'anunci de condonació parcial del deute arriba quan falten només tres mesos per a les eleccions legislatives que s'han de fer al novembre, i es relaciona amb els esforços dels Demòcrates per atraure el vot dels joves, imprescindible per mantenir la seva majoria al Congrés.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUniversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut