Biden anuncia una retallada de gasos que situa els EUA al capdavant de la lluita pel clima
la Casa Blanca afirma que el pla crearà molts llocs de treball (Mark Mühlhaus/Windwärts Energie)

Biden anuncia una retallada de gasos que situa els EUA al capdavant de la lluita pel clima

El president nord-americà considera que el pla no tindrà només beneficis ambientals i en la salut, sinó que també crearà molts llocs de treball i impulsarà l'economia

Jordi Vilardell/Xavier DuranActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat el compromís de reduir els nivells de gasos d'hivernacle entre un 50 i un 52% per al 2030 en relació amb el 2005.

Així s'ha publicat aquest dijous a la web de la Casa Blanca. Biden ho explicarà durant la conferencia virtual de líders sobre el clima que ell mateix ha convocat per a aquest dijous i divendres.

Es tracta d'un canvi radical respecte a la política negacionista de l'anterior president, Donald Trump, i demostra, segons un comunicat de la Casa Blanca, que "els Estats Units han tornat":

"Els Estats Units no esperaran, els costos del retard són massa elevats i el nostre país ha decidit actuar ara mateix."

Segons el comunicat, es manté el suport als actuals objectius de crear un sector de generació d'energia lliure de carboni per al 2035 i que l'economia sigui neutra en carboni no més tard del 2050.

Un dels punts que el comunicat destaca és el benefici que significarà en llocs de treball. Així, afirmen que prioritzarà els treballadors i que sorgirà molta ocupació --"milions de llocs de treball ben pagats"- en xarxes netes, infraestructures, vehicles elèctrics i altres àmbits.

El pla obliga a fer inversions en diversos camps, com infraestructures i innovació, però també significarà una empenta per a l'economia.

Al mateix temps, contempla que la millora de l'estat de l'aigua i de l'aire farà avançar en justícia ambiental i en la salut de les famílies i comunitats i que tot plegat impulsarà les cadenes de subministrament al país i impulsarà els Estats Units en la producció i exportació de productes com bateries elèctriques.

En els càlculs de la reducció, es contemplen les emissions degudes a desforestació i agricultura i es volen impulsar els embornals de carboni per capturar-lo i eliminar-lo de l'atmosfera amb "solucions basades en la natura".

El pla té com a objectiu que la temperatura mitjana de la Terra no augmenti més d'1,5 graus respecte al segle XIX, com demanen els científics.


El compromís dels Estats Units supera el de la UE

El pla s'ha anunciat l'endemà que la Unió Europea aprovés una llei que recull objectius semblants.

Per comparar els compromisos de reducció d'emissions per al 2030 dels Estats Units i la Unió Europea cal prendre com a referència un mateix any, ja que la UE ho calcula en relació amb el 1990 i els EUA, respecte al 2005.

Si prenem com a referència el moment actual (2018, últim any amb dades), la UE es compromet a reduir les emissions quasi un 42% per al 2030, mentre que els Estats Units es comprometen a un 45% o 46%.

La UE va emetre, el 1990, 4,8 GtCO2e (gigatones o milers de milions de tones equivalents de CO2), descomptant el Regne Unit, que va deixar la UE el 2020.

Reduir un 55% implica emetre, el 2030, 2,2 Gt. El 2018, els 27 membres de la UE van emetre 3,7 Gt. Per tant, l'esforç de reducció a fer des d'ara és d'un 41,93%.

Els Estats Units van emetre, el 2005, 7,4 Gt. Reduir un 50 o 52% implica emetre, el 2030, 3,7 o 3,5 Gt. El 2018 els EUA van emetre 6,6 Gt; per tant, l'esforç de reducció a fer des d'ara és d'un 44,6 o 46,8%.

 

ARXIVAT A:
Joe BidenCrisi climàticaEnergiaEstats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut