Imatge de l'artista Sam Dougados dels líders del G7 a la sorra de la platja de Biarritz (Reuters)

Biarritz es blinda aquest cap de setmana per acollir la cimera del G7

Els països del G7 debatran qüestions amb posicionaments oposats, com el Brexit i la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units

RedaccióActualitzat

Els caps d'Estat i de govern dels set països més rics del món es reuneixen aquest cap de setmana a la ciutat bascofrancesa de Biarritz amb una agenda que no sembla que convidi a grans acords.

Biarritz està blindada davant l'arribada dels líders mundials del G-7. Aquest dissabte, Emmanuel Macron fa d'amfitrió en una recepció pels seus homòlegs d'Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, els Estats Units, el Canadà i elJapó.

La cimera estarà vigilada per 13.200 gendarmes i policies francesos i per uns altres 7.000 agents dels cossos policials en territori espanyol.

 

Els països del G7 debatran qüestions amb posicionaments oposats com ara el Brexit o la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units.

Macron està convençut que aquestes cimeres han de canviar de format i ser més operatives per ajudar a resoldre problemes i abandonar la retòrica.

La vigília de la cimera s'hi ha afegit la intenció de l'amfitrió, Emmanuel Macron, de tractar també l'onada d'incendis forestals que devasten l'Amazònia com a crisi internacional. Si no, el president francès i altres líders europeus amenacen de bloquejar l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea i els països del subcontinent americà, el Mercosur.

 

Trump escalfa la seva trobada amb Macron per la taxa a Google o Facebook

Donald Trump hi arriba amb amenaces d'impostos per als vins francesos. A peu d'avió, abans de volar cap a França, el president nord-americà ha tornat a dir que si posen taxes a les empreses tecnològiques respondran amb taxes als vins. El mes passat va qualificar la mesura del president Macron d'"estupidesa".

 

Protestes contra la cimera

Centenars d'activistes s'han trobat a Hendaia i a Irun per celebrar una contracimera per protestar contra la reunió del G7 a Biarritz. Grups antiglobalització, entitats socials i ONG com Oxfam han fet diversos actes per denunciar la gestió en temes com la crisi climàtica, la gestió econòmica i la gestió migratòria.

Acte de protesta d'Oxfam (Reuters)

 

Afectacions de trànsit

Arran d'aquesta cimera del G7 a Biarritz, es tanca la frontera entre el País Basc i França a vehicles pesants, que seran desviats cap al pas de la Jonquera. Per aquesta raó, la Direcció General de Trànsit ha avisat de possibles retencions a l'AP-7 nord i a la Nacional II a la Jonquera.

 

Per això, en aquest cap de setmana en què es preveu que molta gent torni de vacances, es recomana evitar aquest pas fronterer.

ARXIVAT A:
Emmanuel MacronTrump Angela MerkelAmazònia
Anar al contingut