Bhutan, amb un sol mort per Covid i tota la població vacunada, un exemple segons l'ONU
Bhutan ha vacunat tota la població en 15 dies malgrat les dificultats del país (UNICEF/SPelden)

Bhutan, amb un sol mort per Covid i tota la població vacunada, un exemple segons l'ONU

Aquest país de l'Himàlaia, amb 1.200 casos confirmats, és "un país exemplar al món per la manera en què respon a la Covid", diu l'ONU

Actualitzat

Les autoritats de Bhutan han confirmat només 1.200 contagis de coronavirus i un pacient mort des que va començar la pandèmia, un exemple de com les normes de distanciament social i les quarantenes poden frenar el virus.

A més, han aconseguit vacunar en només dues setmanes tota la població malgrat la dificultat logística que suposa la distribució en un país pobre i molt muntanyenc.

Amb l'ajuda de l'UNICEF i l'ONU han fet arribar la vacuna a tots els pobles i cases del país (UNICEF/SPelden)
 

 

Aquestes xifres, i les mesures que s'han pres, han fet que l'ONU hagi posat Bhutan com a exemple de com fer front al coronavirus. 

"Bhutan és un país exemplar al món per la manera en què respon a la Covid-19. Han vacunat tota la població apta, més de 530.000 persones. La primera dosi va ser un regal de l'Índia, de la vacuna AstraZeneca. I l'ONU va ajudar en la promoció i el suport de la cadena de fred."

Ha dit el representant de l'ONU a Bhutan, Gerald Daly, en una entrevista amb Notícies ONU.


En particular, Daly ha destacat la "bona sensibilització" dels 800.000 habitants del país, que "apliquen el sentit comú" diu Daly, i també la col·laboració d'un equip de voluntaris que han facilitat el trasllat de la vacuna, un repte que no ha estat fàcil, de vegades "a peu entre llogaret i llogaret, entre el gel i la neu".

Bhutan, amb un sol mort per Covid i tota la població vacunada, un exemple segons l'ONU
Els equips de vacunació s'han desplaçat a tots els llocs remorts d'aquest país de l'Himàlaia (UNICEF/SPelden)

 

 

"Existeix un compromís real amb el distanciament social. Les autoritats del país juntament amb l'ONU ens hem assegurat que es proporcionin equips de protecció personal a tot arreu. Ens assegurem que les reunions es facin amb molt, molt poques persones. I sempre que hi ha petits brots de transmissió, es bloquegen les àrees específiques."

 

Depenent de la gravetat d'aquesta situació, el tancament pot durar set, deu o 21 dies, ha explicat Daly. Aquest petit país de l'Himàlaia, que fa frontera amb l'Índia i la Xina, ha limitat al màxim el contacte amb els veïns i ha obligat a fer una quarantena de 21 dies a les persones que entrin al seu territori.

 

El primer ministre del país, Lotay Tshering, ha destacat el sistema sanitari públic i gratuït de Bhutan.

 

Equips de voluntaris han fet arribar la vacuna a més de 500.000 persones (UNICEF/SPelden)

 

No obstant això, l'impacte econòmic ha estat molt dur: ha augmentat l'atur i han disminuït les exportacions i el dèficit fiscal ha superat el 7% del PIB i la taxa d'atur ha arribat a un 14%. A més, Bhutan, depèn significativament del turisme i s'espera que la recuperació del sector turístic sigui lenta.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut