Qualsevol manera de refrescar-se es bona per passar l'episodi d'altes temperatures (Efe/Salas)

Beure aigua, espais frescos i roba lleugera, alguns consells per passar l'onada de calor

L'episodi de temperatures màximes extraordinàries durarà cinc dies, més del que és habitual

Laura Galán Actualitzat
TEMA:
Onada de calor

L'amenaça de la primera onada de calor de l'estiu ja és una realitat. El dia ha començat més calorós i el termòmetre s'ha anat enfilant amb el pas de les hores.

Protecció Civil ha fet una crida a la prudència. Com sempre que rebem avisos d'alerta del Procicat, el més important és saber què cal fer. I quan la canícula ens assetja, a més de carregar-nos de paciència també podem tenir en compte una sèrie de consells que ens ajudaran a passar les hores en millors condicions físiques.

El més important és mantenir-se hidratat. Beure aigua fresca sovint és la manera d'aconseguir-ho. En canvi, es desaconsella totalment l'alcohol, com la cervesa, perquè provoca més deshidratació.

Els menjars han de ser lleugers i freds i hem d'evitar els aliments molt calòrics, com les salses, els fregits i els arrebossats.

En canvi, són molt aconsellables per recuperar les sals minerals perdudes amb la suor les fruites, les verdures i les hortalisses.

Si sou a casa, abaixeu les persianes perquè no entri el sol directament, estigueu a les zones més fresques i obriu les finestres a la nit perquè es ventili. Fer servir aparells per refrescar-nos o dutxar-nos ens ajudarà a passar millor la calorada.

En les hores de màxima insolació i, per tant, de més calor, hem d'evitar sortir al carrer. Les compres i gestions és millor fer-les a primera hora del matí i a última del vespre.

És important portar sempre aigua a sobre i beure sovint (Efe/J.J. Guillén)

S'ha de mirar de caminar sempre per l'ombra, i evitar les hores de més calor i les activitats físiques intenses.

Si no es disposa d'aire condicionat o ventilador, s'aconsella passar un parell d'hores en espais refrigerats com centres comercials o biblioteques.

És convenient i recomanable que les persones que treballen a l'aire lliure es tapin el cap amb una gorra i beguin més aigua de l'habitual, encara que no tinguin set.

El grups més sensibles als cops de calor són el que tenen malalties cròniques, la gent gran i els més petits, que, a més, no acostumen a tenir sensació d'estar assedegats. Per tant, hem d'estar a l'aguait i fer-los beure sovint.

Es recomana visitar al menys un cop al dia els familiars o persones que viuen soles per comprovar que s'hidraten correctament.

Els animals de companyia també passen molta calor (Europa Press/Ricardo Rubio)

La calor extrema també pot afectar les mascotes. Per tant, se les ha de treure a passejar durant les hores més fresques del dia, fer-les estar a l'ombra i facilitar-los aigua suficient.

Per sortir al carrer és recomanable portar un barret, roba lleugera, de cotó, de colors clars i que no quedi ajustada.

Viatjar en cotxe també és millor deixar-ho per quan fa menys calor i portant sempre líquids per hidratar-se.

Atenció de no deixar nens, persones vulnerables ni animals de companyia a dins del vehicle amb les finestres tancades.

En cas d'un viatge llarg, ens hem d'anar aturant de forma periòdica per descansar i refrescar-nos.

Si us trobeu una persona amb efectes de deshidratació, aviseu de seguida el 112, traslladeu-la a un lloc més fresc i doneu-li aigua, mulleu-la amb un drap humit i venteu-la.


Esgotament, cop de calor i insolació

Les conseqüències més freqüents aquests dies de calor màxima són l'esgotament, el cop de calor i la insolació.

Mal de cap, nàusees, marejos, cansament o desmais són alguns dels símptomes d'aquestes patologies.

I és que quan fa calor, el cos reacciona evaporant aigua i vasodilatant les venes. Perdem aigua i sals minerals que hem de compensar bevent i menjant begudes i aliments adequats.

Per tant, el millor que podem fer davant aquesta onada de calor és descansar al màxim, menjar i beure i esperar que passi, tenint en compte que es preveu que duri cinc dies, més del que és habitual.


Alerta màxima pel risc d'incendi

Com a conseqüència de l'onada de calor que ha entrat per ponent aquest dimecres a la matinada, el risc d'incendi està en alerta màxima, un nivell d'alerta no es veia des de fa 18 anys. Davant d'aquesta situació, la Generalitat ha pres un seguit de mesures i recomanacions per reduir riscos. Es limita l'activitat agrícola a l'exterior en 279 municipis, es restringeix l'obra pública en zones forestals i es limita la circulació motoritzada.

A partir de divendres al migdia, estarà prohibit acampar i fer rutes al medi natural, així com l'activitat exterior de casals i colònies. Per limitar els riscos al medi natural, ja s'ha tancat, des d'avui, l'accés a espais com ara Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Montsec, la Baronia de Rialb o el Montsant, i també Montserrat. 

 

ARXIVAT A:
Onada de calor Salut
Anar al contingut