Beto O'Rourke, demòcrata revolució a Texas, es presenta a les eleccions del 2020
Beto O'Rourke, demòcrata revolució a Texas, es presenta a les eleccions del 2020 (Reuters)
Austin

Beto O'Rourke, l'home que fa trontollar la campanya dels republicans a Texas

Geni LozanoActualitzat

Les eleccions de mig mandat que es faran dimarts que ve als Estats Units són també un escenari per descobrir cares noves amb possibilitats de protagonitzar la política nord-americana del futur. Una d'aquestes promeses és l'aspirant demòcrata al Senat per Texas, Beto O'Rourke, un candidat amb un missatge oposat al de Donald Trump, però amb una estratègia mediàtica molt semblant a la del president nord-americà.

Tota la campanya electoral per a la reelecció del senador republicà per Texas, Ted Cruz, s'ha centrat a desqualificar al seu contrincant en la cursa, una competició que "a priori" havia de suposar-li un simple passeig.

L'home que ha fet trontollar les enquestes d'intenció de vot en un dels estats més republicans del país es diu Beto. Té 44 anys, parla perfectament el castellà i és el que als Estats Units anomenen socialista.

Beto es va convertir en estrella a nivell federal el 10 d'agost del 2018. Va ser quan va donar suport als jugadors de futbol americà que s'agenollaven al camp en senyal de protesta quan sonava l'himne dels Estats Units. I, enmig d'un esclat d'aplaudiments del públic, O'Rourke va declarar:

"No puc pensar en res més nord-americà que estar dret o agenollat pacíficament pels teus drets".

El vídeo es va fer viral i el van veure més de 44 milions de persones.

Des d'aleshores, aquest congressista per Texas, nascut a la ciutat fronterera d'El Paso, ha batut rècords de recaptació per a la campanya. En l'últim trimestre ha aconseguit 38 milions de dòlars, tots fruit de donacions individuals i sense ni un centau procedent de grans donacions o comitès d'accions polítiques.

És el candidat que més diners ha destinat a anuncis digitals en xarxes socials, factor clau en la victòria de Donald Trump el 2016.

 


Beto en patinet en un pàrquing, Beto posant la rentadora, Beto menjant-se una hamburguesa... La campanya sorprèn perquè és l'antítesi de Trump o Cruz. Una campanya conciliadora, amable, compassiva.

Durant els últims mesos, el candidat demòcrata ha recorregut tots i cadascun dels comtats de Texas per contactar amb la gent.

Tal com explica la cap dels demòcrates a El Paso, Iliana Olguín:

"Tenim 254 comtats i ell s'ha desplaçat fins a cadascun d'ells, al menys una vegada, per poder escoltar la gent. Hi ha comtats on no hi ha cap candidat de ningun partit però ell hi ha anat de visita".

Però quines són les opcions de guanyar d'un candidat que proposa la legalització de la marihuana, regular les armes o garantir la sanitat universal en un estat tan conservador com Texas?

Brian Smith és professor de Ciències Polítiques a la Universitat de Saint Edwards a Austin, Texas:

"El problema més gran de Beto és que competeix amb un senador amb funcions en un lloc com Texas. Perquè els republicans votin contra Ted Cruz han de tenir una bona raó perquè diguin: Saps què?: N'estem farts, de tu, i et farem fora. Però això no passarà".

En el moment més àlgid de la seva campanya, l'agost passat, les enquestes el van col·locar només 4 punts darrera de Ted Cruz. Ara, els sondejos amplien la diferència fins als 9 punts. Els demòcrates saben que és una cursa molt difícil de guanyar. No han tingut una plaça al Senat des del 1988. Però el ganxo d'O'Rourke va més enllà d'una cadira a la cambra alta.

Brian Smith:

"El que O'Rourke  ha aconseguit és motivar moltíssim les bases demòcrates i el partit confia que aquest entusiasme potser no seria per fer guanyar Beto O'Rourke, però farà que les altres eleccions per sota del Senat siguin més competitives: la cambra de representants i el Senat estatal i les eleccions locals".

Beto té joventut i carisma i un missatge i estil innovadors. A Texas, tothom pronostica que la seva carrera només acaba de començar.

Brian Smith:

"Encara que perdi ja és una figura nacional. Ara, Beto O'Rourke és algú que es pot tornar a presentar al Senat, ser candidat a governador o ser un bon candidat a la vicepresidència. Per això, els demòcrates estan tan entusiasmats perquè és un candidat que té tot el que el partit vol per tenir èxit en el futur".

Iliana Olguín:

"Potser que en un futur es parli del vicepresident o del president O'Rourke".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut