El líder del centreesquerra italià, Pier Luigi Bersani
El líder del centreesquerra italià, Pier Luigi Bersani (Foto: EFE)
Roma

Bersani, disposat a donar suport al pla institucional de reformes de Napolitano

Napolitano ha creat dos grups de treball per preparar un pla de reformes que haurà de treure el país del bloqueig polític en què es troba després de les eleccions del febrer. El líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani, s'ha mostrat disposat a donar-hi suport.

RedaccióActualitzat
Davant la falta d'acord polític entre Bersani, Grillo i Berlusconi, el president d'Itàlia, Giorgio Napolitano, ha encarregat a dos grups de "savis", com ja els ha batejat la premsa local, que treballin amb un document de necessitats immediates de la societat italiana i que dibuixin un programa per al futur executiu. Un cop elaborat el document, els partits polítics hauran d'adaptar-se a aquest full de ruta i intentar formar un nou govern.

Els "deu savis"

Així, Napolitano no tira la tovallola. Desmentint els rumors de la seva dimissió per afavorir la convocatòria d'eleccions anticipades, el respectat president ha fet una nova proposta per treure Itàlia del bloqueig. Cap de les tres forces polítiques més votades en les eleccions de febrer és capaç de formar govern. Cap vol aliar-se amb les altres dues. I aquest dissabte al migdia el president ha anunciat que formarà dos petits grups amb deu professors, economistes i polítics de diferents àmbits amb la missió que proposin reformes institucionals, socials i econòmiques acceptables per tots.  La premsa ja els ha batejat com els "deu savis". Les seves propostes haurien de servir de programa per formar un nou govern.

I un avís del veterà president: la situació és greu i els partits en són responsables.

Un senyal d'estabilitat

El líder del centreesquerra italià, Pier Luigi Bersani, s'ha mostrat disposat a donar suport al pla institucional del president. En un "pas molt difícil", ha dit Bersani, Napolitano "ha decidit donar a Itàlia i al món un senyal d'estabilitat i de continuïtat de les nostres institucions. Pel que fa a nosaltres, estem disposats a acompanyar responsablement el recorregut que el cap de l'Estat ha indicat", ha dit el secretari general del Partit Demòcrata (PD).
  
La proposta en què ha insistit el PD en els últims dies és la formació d'un govern que doni inici a una mena de "convenció constituent" en què participin les forces parlamentàries, per aprovar reformes de calat, com una nova llei electoral o una reducció del nombre de diputats i senadors. Bersani, que té majoria absoluta a la Cambra baixa, però no al Senat, ha rebutjat en tot aquest temps la possibilitat de formar un govern de coalició amb el partit de l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, el conservador Poble de la Llibertat (PDL ).

Durant una esperadíssima compareixença de premsa, Napolitano ha informat als ciutadans de la seva decisió després de la segona ronda de contactes amb els partits. El president ha encarregat la creació de dos grups de treball "restringits" formats per personalitats de diferents àmbits que han de crear un pla de reformes sobre el qual les forces parlamentàries puguin arribar a un acord.

Parlamentaris i directiu del Banc d'Itàlia en els grups de Napolitano

El primer grup, que tindrà un caràcter polític-institucional, estarà integrat pel professor Valerio Onida, els senadors Mario Mauro i Gaetano Quagliariello i el professor Luciano Violante.

L'altre grup, d'àmbit socioeconòmic estarà format pel president de l'Institut Central d'Estadístiques (ISTAT), Enrico Giovannini, el president de l'Autoritat que garanteix la competència i el mercat, Giovanni Pitruzzella, i el membre de la direcció del Banc d'Itàlia, Salvatore Rossi. També els parlamentaris -el diputat Giancarlo Giorgetti i el senador Filippo Bubbico, presidents de les comissions especials de la Cambra de Diputats i del Senat, i el ministre Enzo Moavero Milanesi- hi participaran.

Aquests dos grups de treball es constituiran formalment dimarts i mantindran trobades amb tots els grups parlamentaris. Després, en presentaran a Napolitano o al seu successor en la presidència de la República, les conclusions per establir les bases del programa del pròxim govern.
Anar al contingut