Berlusconi, en un moment de la roda de premsa (Foto: Reuters)
Berlusconi, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Roma

Berlusconi anuncia que accelera les reformes després de la crisi del deute

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, avança les reformes econòmiques previstes i n'emprendrà de noves. Ho ha anunciat aquest divendres al vespre en una roda de premsa improvisada després que la Borsa de Milà hagi viscut una setmana negra i la prima de risc italiana s'hagi pagat per primer cop per sobre de l'espanyola. Berlusconi ha dit que accelerarà l'aplicació del pla d'austeritat anunciat al juliol per aconseguir el 2013, un any abans del previst, l'equilibri pressupostari. I ha afegit que ha pactat amb altres líders una cimera urgent del G-7.

Actualitzat
Itàlia reacciona a la setmana negra als mercats. El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha anunciat que accelerarà les reformes previstes i n'emprendrà de noves. I ha afegit que ha acordat amb el president francès, Nicolas Sarkozy, una cimera dels ministres de Finances del G-7 urgent, que se celebrarà els pròxims dies.

En una roda de premsa no prevista aquest divendres al vespre, Berlusconi ha anunciat que accelera l'aplicació del pla d'austeritat anunciat al juliol per arribar a l'equilibri pressupostari el 2013, un any abans del previst.

A més amés, també ha explicat que es prendran noves mesures que inclouen dues reformes constitucionals i un enduriment de les retallades: per exemple, s'introduirà l'equilibri pressupostari a la Constitució. Berlusconi ha comparegut amb el ministre italià d'Economia, Giulio Tremonti, que ha explicat que es treballarà per una reforma del mercat laboral i per donar més marge d'acció a les empreses amb la voluntat de reactivar l'economia.

Cimera urgent del G-7


El primer ministre italià també ha anunciat que ha pactat amb el president dels Estats Units, Barack Obama, i el seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, una reunió urgent dels ministres de Finances del G-7 per tractar sobre la situació als mercats i els atacs dels especuladors. La trobada estava inicialment prevista pel setembre però s'ha acordat avançar-la.

Silvio Berlusconi ha fet tots aquests anuncis en una setmana negra per a la borsa de Milà que aquest divendres ha tancat amb un retrocés del 0,6%, un descens que també han tingut altres parquets. A més a més, aquest divendres la prima de risc italiana, la diferència amb els bons alemanys a 10 anys, s'ha pagat per primer cop per sobre de l'espanyola i ha tancat en els 376 punts bàsics. Davant d'aquesta situació, la Unió Europea, que ha negat que calgui un rescat per Itàlia i Espanya, sí que ha demanat que s'apliquin més ràpid les reformes.


Anar al contingut