Berlín

Berlín, paradís del lloguer amb una llei per controlar el preu

RedaccióActualitzat

L'habitatge de lloguer predomina per damunt de l'habitatge de propietat a les ciutats alemanyes. A Berlín, el 85% dels ciutadans viuen en pisos de lloguer, però des del 2010 els preus no han parat de créixer.

Per aquest motiu, el 2015 Berlín va introduir la llei de frenada del preu del lloguer, segons la qual el propietari no pot encarir una vivenda més d'un 10% per damunt del preu mitjà marcat per les autoritats locals. Fora de la norma queden l'obra nova i els pisos completament renovats.

Wibke Werner, vicepresidenta de la Federació de Llogaters de Berlín:

"Hem estudiat anuncis de pisos a portals d'internet i ens hem fixat en què demanen els propietaris. En el procés d'ajudar els llogaters hem conclòs que bona part dels propietaris ignoren la llei de frenada del preu del lloguer."

Els propietaris pressionen el Senat, encarregat d'elaborar cada dos anys la taula de preus de referència, i als llogaters, sovint, no els queda més remei que buscar vies alternatives. Especialment als que tenen menys poder adquisitiu, com és el cas dels estudiants que comparteixen pis.

La manca de vivenda social o assequible s'ha convertit en el principal problema dels berlinesos. El sector de la construcció experimenta un boom a Berlín, però ho fa en un segment dedicat a l'habitatge de gamma alta.

Werner: "La gentrificació fa que es forci la gent a marxar del centre cap als districtes de la perifèria de la ciutat."

Els últims 10 anys Berlín ha rebut una mitjana de 40.000 nous ciutadans anuals. Aquest creixement demogràfic ha contribuït a l'encariment de l'habitatge i a deixar el preu mitjà del metre quadrat al voltant dels 10 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut