Berlín inaugura el nou aeroport, nou anys tard i amb un sobrecost de 4.500 milions

L'aeroport Willy Brandt concentrarà tot el trànsit aeri de la capital alemanya

RedaccióActualitzat

Berlín ha inaugurat aquest dissabte el BER, l'aeroport internacional de Berlín Brandenburg, batejat amb el nom de l'excanceller alemany Willy Brandt.

Una inauguració arriba amb gairebé nou anys de retard, amb sobrecostos milionaris i amb una freqüència de vols sota mínims per la pandèmia del coronavirus. Les obres de l'aeroport han durat 14 anys i han tingut un cost de 6.500 milions d'euros, tres vegades més del pressupost inicial de 2.000 milions.

Amb el tancament definitiu de Tegel, l'aeroport del Berlín occidental, els pròxims dies, l'aeroport Willy Brandt concentrarà tot el trànsit aeri de la capital alemanya.

Estava previst fer la inauguració el maig de 2012, però s'ha hagut de posposar fins a set vegades. En aquests vuit anys, hi ha hagut un seguit interminable de nyaps: problemes amb el sistema antiincendis, amb les portes automàtiques, amb les escales mecàniques o de filtracions d'aigua.

Però el malson no s'ha acabat. A l'aeroport de Berlín hi haurà grues durant els pròxims 20 anys. La terminal 2 s'ha de completar el 2030 i la 3 i la 4, el 2040. Mentrestant, continuarà operant l'antic aeroport Schönefeld, maquillat amb el nom de T5.

Pels aeroports de Berlín el 2019 hi van passar 36 milions de passatgers. La situació de l'aeronàutica a nivell mundial, quan la pandèmia ha provocat una reducció dràstica del trànsit aeri, agreuja la ja difícil situació econòmica del nou aeroport, que acumula milers de milions d'euros de deute pels contratemps durant la seva construcció. En aquest context es fa difícil preveure quan circularan els 58 milions de passatgers previstos pel nou aeroport.

Activistes pel clima protesten contra l'obertura del nou aeroport de Berlín (Reuters/ Michele Tantussi)
Activistes pel clima protesten contra l'obertura del nou aeroport de Berlín (Reuters/ Michele Tantussi)

Protestes d'ecologistes i altres grups

La inauguració del BER no ha estat exempta de protestes. A l'exterior de l'aeroport s'han aplegat membres de Fridays for Future i d'un grup autodenominat Am Boden Bleiben, que critiquen que enmig de la crisi climàtica s'obri un aeroport de grans dimensions com aquest quan l'objectiu hauria de ser reduir de forma dràstica el trànsit aeri.

Alguns dels manifestants anaven disfressat de pingüins per protestar pel paper que el trànsit aeri té en l'escalfament de la Terra.

També hi ha hagut protestes dels veïns pel soroll que generarà el nou aeroport.

 

ARXIVAT A:
Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut