La plaça on els nazis van fer la crema de llibres a Berlin, la Babelplatz (Foto: Wikivoyage WTS)
La plaça on els nazis van fer la crema de llibres a Berlin, la Babelplatz (Foto: Wikivoyage WTS)
Berlín

Berlín commemora els 80 anys de la crema nazi de llibres

Actes i exposicions recorden a Berlín el començament de la censura política i intel·lectual del nazisme. El 10 de maig del 1933, els universitaris alemanys van organitzar la coneguda crema que va aplegar milers d'espectadors als carrers.

RedaccióActualitzat
"On es cremen llibres s'acaba cremant també persones" és la frase del poeta Heinrich Heine que sempre se cita per recordar els fets que van tenir lloc ara fa justament 80 anys.

És la crema de llibres per part dels nazis, que s'ha convertit en un dels símbols de la persecució cultural i política que va suposar el nazisme. El 10 de maig del 1933, els estudiants de més de 20 universitats alemanyes van organitzar la coneguda crema a Berlín i en altres ciutats alemanyes, que va aplegar milers d'espectadors als carrers i hi van participar professors i membres de les SS.

Van treure fins a 400 llibres de les biblioteques i els van cremar en places públiques. A Berlín, la crema de llibres es va fer a la Bebelplatz, i es va calar foc a llibres de Karl Marx, Sigmund Freud o el mateix Heine. La crema de llibres va marcar l'inici de la censura intel·lectual del règim nazi.

Berlín es recorda d'aquella barbàrie aquests dies amb exposicions i xerrades. El museu jueu, per exemple, acull una exposició amb exemplars dels llibres cremats i per tot Berlín aquest any s'alcen columnes amb retrats i breus biografies de creadors perseguits pels nazis.

L'historiador que ha organitzat la commemoració, Björn Bigel, ha explicat a Catalunya Ràdio que s'han concentrat en persones importants de l'època, encara que potser ni aleshores ni tampoc ara no són conegudes. "Són uns 200 retrats de persones que d'una manera o altra van marcar la vida cultural urbana de Berlin".
Anar al contingut