Berga

Berga agafa el relleu d'Arenys i vota a favor d'una consulta sobre la independència

L'Ajuntament de Berga segueix l'exemple d'Arenys de Munt i ha decidit preguntar a la ciutadania si està a favor de la independència de Catalunya. El consistori ha aprovat aquest dimecres al vespre una moció de la CUP a favor de convocar la consulta. El text ha comptat amb el suport de CiU, que governa, i del regidor d'ERC. Un regidor exmilitant del PPC hi ha votat en contra, mentre que el PSC no ha anat al ple i ha al·legat que el tema a debat no és urgent i només respon a una "urgència mediàtica".

Actualitzat
L'equip de govern de Berga ha subratllat que cal modificar el text de la moció de la Candidatura d'Unitat Popular per ajustar-lo al marc legal. El motiu és que insta l'Ajuntament a convocar la consulta, una opció que la llei no preveu i que, per ajustar-s'hi, hauria de recaure en una entitat privada. Això, però, no ha estat cap obstacle per a l'aprovació de la moció.

De fet, els promotors de la consulta sobiranista ja treballen per constituir una plataforma d'entitats que organitzi el referèndum. Una comissió gestora serà l'encarregada de convocar la setmana que ve una reunió amb les entitats interessades a tirar endavant la consulta. També està per decidir la data de la consulta, que ha de tenir lloc abans d'acabar l'any.
 
El consistori berguedà s'ha pronunciat l'endemà que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va dir que no temia cap "efecte contagi" derivat de la consulta d'Arenys. Malgrat tot, diversos municipis aplegats a la plataforma Decidim.cat han anunciat que es reuniran el 3 d'octubre per coordinar accions.

López Tena veu factible un referèndum a tot Catalunya

Mentrestant, tres dies després del referèndum sobiranista d'Arenys de Munt, ha començat la tramitació en comissió parlamentària del projecte de llei de consultes populars.
 
Segons un dels compareixents, el jurista Alfons López Tena, amb la futura llei es podria preguntar sobre la independència de Catalunya a tot el país. Això sí, "sempre que es plantegi com una reforma de la Constitució espanyola o de l'Estatut", competències que recauen, respectivament, en la Generalitat i els ajuntaments. És a dir, que la pregunta que hauria de respondre la gent és si estarien d'acord que es modifiqués la Constitució i l'Estatut perquè s'hi reconegués el dret a l'autodeterminació.

Segons López Tena, la fórmula va quedar recollida en una sentència del Tribunal Suprem del setembre del 2008, que reconeix la possibilitat que un Ajuntament pugui preguntar a la ciutadania mitjançant una consulta popular sobre qüestions que sobrepassen l'àmbit estrictament municipal. Una altra cosa, però, és que arribi l'autorització de l'Estat, que és imprescindible, segons el que estableix la Constitució.

ERC vol que Decidim.cat coordini les consultes

ERC portarà als ajuntaments on té representació una moció en la qual deixa en mans de la plataforma Decidim.cat que estableixi una estratègia conjunta i coordinada amb les entitats de la societat civil per fer consultes simultànies arreu del territori. Així s'ha aprovat a la reunió del Consell Assessor municipal del partit que ha tingut lloc aquest dimecres. El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha explicat també que no descarten que es pugui fer una consulta d'aquest tipus a la ciutat de Barcelona en un futur.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut