La localitat de Benizar, a Múrcia, fa més de 20 anys que denuncia el mal estat de la carretera
Moratalla

Benizar, el poble de Múrcia que ha decidit no votar el 28A

Tots els veïns s'abstindran, farts de promeses electorals: la carretera és perillosa i plena de sots, i l'hospital a 50 km, a una hora i mitja de distància

Actualitzat

Els veïns de la població de Benizar, a Múrcia, estan farts de les promeses electorals i han decidit que, com a protesta, no votaran a les eleccions generals del 28 d'abril.

Ana Rosa Moreno, presidenta de l'associació de veïns del poble, ha explicat que fa 20 anys que reclamen una carretera digna, millores en l'accés a la sanitat i en educació.

"Estem farts de veure polítics que només passen per aquest nucli disseminat durant la campanya; els veïns hem decidit en assemblea no anar a votar el 28 d'abril."

"Necessitem visibilitat i optem per aquesta via."

A Benizar, una pedania del municipi de Moratalla, hi viuen unes 900 persones. Tenen dificultats per arribar al poble per una carretera plena de sots, i fa 20 anys que demanen que l'arreglin amb actes i manifestacions. Tenen l'hospital més pròxim a 50 quilòmetres i es triga una hora i mitja a arribar-hi. El mal estat de la carretera també dificulta el transport escolar.

El president del govern de la comunitat de Múrcia, Fernando López Miras, ha dit que han complert la part del treball d'arreglar la carretera que uneix Moratalla amb Benizar. Però hi ha part de la calçada que passa per la comunitat de Castella-la Manxa i aquesta no se'n fan càrrec. El govern de Múrcia ha anunciat que reclamaran que la comunitat veïna compleixi la seva part. El delegat del govern espanyol a Múrcia, Francisco Jiménez, reconeix les mancances dels accessos però assegura que Castella-la Manxa no té previst fer les obres.

Ana Rosa Moreno afegeix que l'un per l'altre estan abandonats.

"Estem dividits en dues comunitats i una comunitat li passa la pilota a l'altra i l'altra a l'una. I al final som en terra de ningú."

Es veu que les obres de la part castellano-manxega corresponen a l'Ajuntament de Socovos, a Albacete, un poblet d'un miler d'habitants que no pot finançar-ne el cost, que és de 300.000 euros.

 

#YoNoVoto

Enmig del debat sobre l'"Espanya buida" --la denúncia de la despoblació creixent de molts territoris de l'Estat--, la proposta dels veïns de Benizar de fer una "abstenció activa" com a reivindicació s'ha recollit a les xarxes socials com a exemple dels que proposen l'abstenció sota la plataforma #YoNoVoto

 

 

Els veïns de Benizar diuen que aquest abandonament els obliga a marxar dels pobles i ho volen fer palès amb aquest gest. Ana Rosa Moreno ha dit a la cadena SER que està "desencantada" per com la classe política tracta el món rural.

"Els pobles són tan necessaris com les ciutats. Necessitem gent que cuidi la terra."

"Els urbanites tenen la mania que aquí som uns ignorants. Però no és això. Molts de nosaltres hem viscut a la ciutat, però hem tornat al poble perquè aquí tenim uns valors que no volem renunciar."

Al poble no hi ha penjat cap cartell electoral ni de propaganda política. La seva intenció d'abstenir-se també la volen mantenir per a les eleccions autonòmiques, europees i municipals del 26 de maig.

ARXIVAT A:
Eleccions 28AEleccions autonòmiques 26MEleccions europees 26MEleccions municipals 26M
Anar al contingut