Benet XVI en cadira de rodes en una de les últimes aparicions
Les intervencions de Benet XVI han estat molt esporàdiques des que es va retirar, el 2013 (Reuters/Sven Hoppe)

Benet XVI nega haver encobert abusos sexuals, però demana perdó: "Sento vergonya i dolor"

El papa emèrit es disculpa pels "abusos i errors" que hi ha hagut a l'Església, també sota les responsabilitats que hi ha exercit

Ferran Vila CabanasActualitzat

Benet XVI ha demanat perdó pels abusos sexuals comesos sota el seu mandat en els diferents càrrecs que ha tingut dins l'Església. Ho ha explicat en una carta publicada arran d'un informe on es diu que sabia que quatre capellans pederastes havien abusat de menors quan ell era arquebisbe de Munic.

El papa emèrit ha expressat la seva "profunda vergonya", "gran dolor" i "sincera petició de perdó" per tots els abusos i errors, inclosos els que hi va haver durant el seu mandat durant els seus 5 anys al capdavant de l'església de Munic, 23 com a prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe i gairebé 8 com a papa.

També ha lamentat que se l'hagi acusat de "mentider" per la seva "badada" en haver negat al principi la seva assistència a una reunió el 1980 quan era arquebisbe de la ciutat alemanya per decidir sobre un sacerdot acusat d'abusos a menors.

Tot i les disculpes, Ratzinger, de 94 anys, nega en un document publicat també avui pels seus col·laboradors haver tingut cap coneixement dels fets i es mostra confiat davant el judici final quan li arribi.

Benet XVI diu que ha mirat als ulls "les conseqüències d'una grandíssima culpa" durant les reunions que ha tingut amb víctimes d'abusos.

"He après que nosaltres mateixos ens veiem arrossegats cap a aquesta gran culpa quan la descuidem o no l'afrontem amb la necessària decisió i responsabilitat, com ha passat i passa massa sovint."


Un "ancià desvalgut" que demana "sincerament perdó", segons el Vaticà

El director editorial del Vaticà, Andrea Tornielli, ha assegurat que la carta de Benet XVI en què es torna a disculpar amb les víctimes d'abusos sexuals és la d'un "ancià desvalgut" que demana "sincerament perdó". Ho ha dit en un article publicat a la pàgina web del Vaticà:

"Les de Benet XVI són les paraules d'un ancià desvalgut, que intueix que s'acosta la trobada amb el Déu el nom del qual és misericòrdia."

"Són les paraules d'un humil treballador de la vinya del Senyor, que demana sincerament perdó sense escapar a la concreció dels problemes i convida tota l'Església a sentir com a pròpia la ferida sagnant dels abusos", ha considerat Tornielli.

Retirat des del 2013

Benet va deixar el pontificat el 28 de febrer del 2013 i viu retirat des d'aleshores al monestir Mater Ecclesiae, dins del recinte del Vaticà.

Els casos de pederàstia van ser una de les creus que van marcar el seu pontificat. En especial en l'últim tram, des de l'any 2010, quan es van destapar un seguit de casos d'abusos sexuals a menors per part del clergat i va prendre força la sospita que molts d'ells havien passat amb la connivència de les altes esferes eclesiàstiques. El silenci i la inacció dels líders catòlics a Irlanda i a diversos països europeus van contribuir a augmentar l'abast dels fets.

Des que va deixar de liderar l'Església, les intervencions de Benet han estat molt esporàdiques, però no exemptes de polèmica. El 2019, per exemple, Joseph Ratzinger va acusar el Maig del 68 de provocar la pederàstia a l'Església catòlica, assegurant que els canvis socials dels anys 60 van tocar profundament la moral catòlica i van deixar l'Església indefensa.

ARXIVAT A:
ReligióAgressió sexualPederàstia
Anar al contingut