El Vaticà

Benet XVI demana perdó i encarrega una investigació pels abusos a menors de l'Església irlandesa

"Vergonya" i "remordiment" són les paraules que sobresurten a la carta del Papa als catòlics d'Irlanda. És la pastoral de Benet XVI sobre els abusos sexuals a menors per part de l'Església irlandesa. El Papa denuncia en el text els greus errors de judici comesos per l'episcopat d'Irlanda, acusat d'haver tapat durant dècades els casos de pedofília comesos pels sacerdots. Benet XVI demana perdó i afirma que els sacerdots implicats hauran de respondre davant de Déu i els tribunals. També ha ordenat inspeccionar les diòcesis i seminaris irlandesos implicats en els casos de pederàstia destapats.

Actualitzat
El papa Benet XVI condemna un cop més el comportament dels seus companys irlandesos. Aquest cop ho fa en una carta pastoral dirigida al país. El pontífex lamenta els fets i parla de vergonya i remordiment.

Benet XVI carrega contra l'episcopat irlandès, de qui critica que no només no denunciés els fets i apartés els sacerdots sospitosos de pederàstia sinó que els encobrís i volgués tapar la informació. Per tot plegat el Papa no és gens condescendent: els clergues hauran de respondre davant la justícia i també davant l'Església. El pontífex anuncia una investigació i ordena inspeccionar les diòcesis i els seminaris irlandesos implicats en l'escàndol.

La carta pastoral es pot llegir al web del Vaticà en sis idiomes diferents, cap d'ells el català. En la carta, el Papa només es dirigeix a Irlanda i no es refereix als casos de pederàstia que han esquitxat l'Església a altres països, com Alemanya, Holanda i Àustria.

El cas d'abusos sexuals a Irlanda va esclatar arran de la publicació de dos informes judicials sobre l'assetjament a un centenar de nenes en les últimes dècades. L'escàndol s'ha propagat a altres països europeus, on també han estat donats a conèixer diversos casos d'abusos en escoles i institucions catòliques.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut