Benet Salellas: "El 90% de les proves del judici eren prescindibles"

L'advocat de Jordi Cuixart considera que els informes de la Fiscalia demostren una visió molt poc democràtica de la societat

RedaccióActualitzat

L'advocat de Jordi Cuixart Benet Salellas creu que la majoria de proves que s'han mostrat al judici del procés, entre les quals hi ha les declaracions de centenars de policies, no eren necessàries. Considera, a més, que el sistema judicial espanyol és "molt vertical" i imposa l'autoritat dels jutges a l'hora de discutir amb els advocats de les parts.

En una entrevista a "El Suplement" de Catalunya Ràdio, Salellas ha assegurat, a més, que els informes de la fiscalia demostren una visió molt poc democràtica de la societat, ja que consideren violència qualsevol desafiament a l'autoritat, com demostra que s'utilitzen els danys en els cotxes de la Guàrdia Civil per demanar penes de 17 anys de presó.

Benet Salellas ha indicat que la forma en què s'ha desenvolupat la vista, donant molt poc temps als informes finals de les defenses, demostra el caràcter polític d'aquest judici.

"Hem dedicat moltíssims hores a coses absolutament col·laterals, però en canvi en el debat central el tribunal té molta por a donar-nos temps perquè els abordem. Això és un símptoma claríssim de judici polític."

 

Treballant per recórrer als tribunals europeus

L'advocat de Cuixart ha dit que, en paral·lel a la defensa davant del Suprem, ja estan treballant per recórrer als tribunals europeus. Aspiren que Estrasburg es pronunciï sobre el fons del cas que afecta drets fonamentals.

"Persones que l'única cosa que han fet és protestar de manera no violenta a través de diferents eines, com discursos, Twitter, actes de desobediència civil, manifestacions... doncs que tot aquest conjunt de fets nosaltres entenem que entra dins l'article 11 del Conveni Europeu de Drets Humans que diu que garanteix a tots els europeus i europees el dret de reunió pacífica. Per tant, demanarem a Estrasburg que es posicioni sobre aquesta qüestió." 

En aquest sentit, Salellas diu que hi ha una gran preocupació pels límits que el Suprem pugui establir al dret a la protesta amb la seva sentència.

L'advocat de Cuixart també es mostra convençut que quan hi hagi sentència es reactivaran les ordres de detenció dels polítics exiliats:

"Entenem que hi haurà una segona part en aquest partit, que s'intentarà fer a partir de la sentència. Pensem que Marchena voldrà fer una sentència molt homologable, perquè no només s'haurà de vendre a la parròquia patriòtica espanyola, sinó que també s'haurà de vendre als tribunals internacionals que hauran de resoldre aquesta situació."

 

Esperança que els presos tornin a Catalunya en acabar el judici

Salellas ha assegurat que no hi ha cap impediment legal perquè es traslladi els presos a presons catalanes des de Soto del Real, on han estat internats durant tota la vista. Les defenses també tornaran a demanar la llibertat dels presos només finalitzi el judici, però Salellas es mostra poc esperançat d'aconseguir-la.

Salellas també avança que el torn d'ultima paraula de Cuixart anirà en la mateixa línia de l'article que publica aquest diumenge. Insistirà en una defensa de la desobediència pacífica i llançarà un missatge d'esperança.

"La importància de posar els drets fonamentals en el centre, de reivindicar la desobediència civil i d'expressar un discurs d'esperança i convicció que el canvi en termes republicans a Catalunya i en altres punts del món tard o d'hora s'haurà de produir."

De fet, Cuixart ja manifesta que una condemna seria una notícia trista per a les llibertats col·lectives, però també un incentiu per continuar avançant cap la República.

ARXIVAT A:
Judici procésJordi Cuixart
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut