L'actor de Hollywood ha protagonitzat diverses pel·lícules de temàtica esclavista (Wikimedia Commons/Sam Hughes)

Benedict Cumberbatch, entre els descendents d'esclavistes que Barbados estudia demandar

L'antiga colònia britànica vol que els descendents dels propietaris de plantacions de cotó i sucre reparin els danys causats pels seus predecessors

RedaccióActualitzat

L'actor britànic Benedict Cumberbatch podria haver de pagar pel passat esclavista de la seva família a l'illa caribenya de Barbados. I és que l'antiga colònia britànica, proclamada República el 2021, està estudiant demandar als descendents dels propietaris de plantacions de cotó i sucre durant els segles XVIII i XIX, entre els quals hi ha els avantpassats de l'actor.

Durant els últims mesos, el govern de l'illa ha accelerat la posada en marxa d'una comissió encarregada d'estudiar i actuar per reparar els danys causats per les famílies propietàries d'esclaus.

El Parlament de Barbados, a la capital Bridgetown (Flickr/David Stanley)

En declaracions al diari britànic The Telegraph, el secretari general del Moviment Caribeny per la Pau i la Integració, David Denny, ha parlat ben clar en referència a la implicació dels Cumberbatch:

"A tots els descendents de propietaris de plantacions blancs que s'hagin beneficiat del tràfic d'esclaus, se'ls ha de demanar que paguin reparacions, inclosa la família Cumberbatch".

Denny ha afegit que aquests diners han de servir per convertir les clíniques locals en hospitals, donar suport a les escoles i millorar la infraestructura i la vivenda del país.

Sentiment de culpa

L'actor ha admès alguna vegada el pes que li representa el passat esclavista de la seva família a Barbados. Allà, els seus avantpassats havien  dirigit una plantació d'esclaus durant els segles XVIII i XIX. Concretament, el besavi del rebesavi de l'actor, Joshua Cumberbatch, va adquirir, l'any 1728, una plantació on feia treballar fins a 250 esclaus.

Les terres van ser en mans de la família durant gairebé un segle, durant el qual van fer la seva fortuna. Posteriorment, i després de l'abolició de l'esclavitud l'any 1834, el govern britànic del moment va compensar econòmicament els qui van perdre les seves terres, i els Cumberbatch van rebre l'equivalent actual a un milió cent trenta mil euros.

Benedict Cumberbatch a la gala dels Oscars 2022
Benedict Cumberbatch a la gala dels Oscars 2022 (Reuters/Mike Blake)

En aquest sentit, Benedict Cumberbatch va reconèixer fa un temps que va acceptar el seu paper a "Amazing Grace" (2006) o l'oscaritzada "12 anys d'esclavitud" (2013) --totes dues pel·lícules de temàtica esclavista-- per mirar de passar comptes amb els danys comesos pels seus avantpassats.

En alguna altra ocasió, Cumberbatch ha explicat que en els seus inicis com a actor, la seva mare li va suggerir que es canviés el cognom per evitar, precisament, problemes relacionats amb la vinculació de la seva família amb l'esclavitud.


Més famílies demandades

La família Cumberbatch, però, no és l'única que està sota el radar del govern de Barbados. El diputat del Partit Conservador britànic, Richard Drax, hereu d'una gran plantació de sucre a l'illa caribenya, ja ha rebut les reclamacions perquè torni les seves propietats i pagui pels danys causats.

Si es nega a tornar les terres, el govern de l'illa ja ha dit que buscarà la compensació en un tribunal d'arbitratge internacional. En cas que la demanda afavoreixi Barbados, el polític anglès seria el primer descendent de famílies propietàries d'esclaus en ser perseguit amb èxit. Això seria, sens dubte, un precedent ben clar del que podria esperar al clan dels Cumberbatch.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut