Barcelona

Benach reclama que s'aprovi la llei electoral catalana aquesta legislatura contra el descrèdit polític

Com ja ha avançat TV3, el president del Parlament ha proposat un front comú als partits polítics per afrontar la delicada situació actual. En una compareixença a la cambra, Ernest Benach ha demanat als partits que aprovin la llei electoral catalana aquesta mateixa legislatura, qüestió que ha fixat com a prioritat número 1. També ha considerat urgents la reforma de la llei de la Sindicatura de Comptes, que s'aprovi un codi comú de bones pràctiques per a tots els càrrecs públics i que s'obri el debat a la ciutadania, en un to "positiu i seriós". Benach ha dit que el descrèdit actual és el més gran des de la recuperació de la democràcia i ha subratllat que la política "és indispensable perquè el país funcioni".

Actualitzat
Ernest Benach ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb "diversos agents polítics, començant pel president de la Generalitat, algun expresident i altres representants de la societat civil catalana" per parlar d'aquestes prioritats, encara que en el torn de preguntes no ha volgut concretar exactament quins han estat els seus interlocutors ni si l'expresident al qual ha fet referència ho era de la Generalitat.

Sigui com sigui, Benach ha insistit que la llei electoral catalana es pot aprovar "abans de l'estiu", sempre que no s'esgoti la legislatura, esclar. "No m'agrada sentir que aquesta legislatura no és possible fer la llei electoral, no és veritat, es pot fer si hi ha voluntat política. És incomprensible que després de 30 anys no haguem estat capaços de fer-la", s'ha queixat.

Com a segona prioritat ha fixat la reforma de la llei de la Sindicatura de Comptes. Ha admès que el govern "té el tema molt avançat" però de tota manera ha instat els partits "a fer-ho amb la màxima urgència" i a arribar acords, per exemple, en les despeses electorals.

La tercera proposta de Benach ha estat el codi comú de bones pràctiques: "Catalunya ha d'agafar la bandera i ha de ser un model d'honestedat, transparència i austeritat".

Respecte a l'opinió de la ciutadania, que és la quarta idea, ha advertit que "no ens ha de fer por aquest debat, que ha de ser seriós, ben fet i en positiu" i del qual ha dit que respon a la política del segle XXI. El president del Parlament s'ha mostrat comprensiu amb la indignació i desafecció ciutadana. "Em fa mal q se'ns posi a tots al mateix sac, però també entenc que la ciutadania estigui cansada i decebuda. No ens podem encantar més perquè estem en un punt d'inflexió", ha advertit.

"Jo no havia vist mai una situació com aquesta. Si no som capaços de reaccionar i canviar les coses, la societat se'ns emportarà per davant", ha destacat Benach, que ha donat per bones les paraules del conseller d'Economia, Antoni Castells, sobre la crisi del model actual. Més enllà del descrèdit per fets com el "cas Millet" o com "l'operació Pretòria", ha defensat la política com a "art noble" i sistema "indispensable perquè el país funcioni".

El president del Parlament ha advertit que el descrèdit afavoreix la presència de partits xenòfobs i populistes. Preguntat per si els informes del govern també contribueixen a la desafecció, Benach ha contestat que en aquest cas el Parlament "ha complert estrictament el reglament" i que la qüestió que ell ha plantejat "va més a fons".

Les propostes dels partits

Aquest dijous al matí, abans de la compareixença, la majoria de partits ja s'han pronunciat sobre aquestes qüestions. Des de Sant Andreu de Llavaneres, on Joan Ridao ha donat suport al regidor d'Esquerra Republicana i ha visitat els terrenys de Can Riviere, afectats pel "cas Pretòria", el polític republicà ha apuntat dues prioritats per tallar la corrupció i regenerar la política catalana. ERC ha instat el Parlament de Catalunya a impulsar un gran acord polític per empènyer la futura llei electoral i per reformar en profunditat la Sindicatura de Comptes perquè pugui fer el control d'eficiència dels ajuntaments.

Sobre la proposta de treballar en la nova llei electoral també s'han pronunciat Convergència i Unió i els ecosocialistes. Des del Parlament Jaume Bosch ha demanat als altres partits que la llei no sigui un fracàs i que es puguin consensuar, com a mínim, mesures de transparència i control de despeses. CiU acusa els socialistes de no estar-hi prou disposats.

Al PSC es mostren disposats a tornar a reformar, si cal, la llei de partits i fundacions amb l'objectiu de vetllar per la transparència i la regeneració de la vida política.

Precisament la Sindicatura de Comptes està a punt de presentar un informe fiscalitzador sobre el grau de compliment de l'acord a què van arribar als partits el 2001 sobre la transparència, les despeses electorals i les finances de les diferents formacions.
Anar al contingut