Madrid

Benach informa el rei de la investidura de Montilla i diu que aquesta legislatura ha de ser la de la normalitat

El president del Parlament, Ernest Benach, ha complert el protocol i ha anat a La Zarzuela perquè el rei ratifiqui l'aprovació de José Montilla com a president de la Generalitat. Després de la seva publicació al pròxim "Butlletí Oficial de l'Estat" i al "Diari Oficial de la Generalitat", José Montilla prendrà possessió del càrrec de president demà al matí al palau de la Generalitat, i a la tarda firmarà el decret de designació dels nous consellers. Els membres del nou govern d'entesa prendran possessió del càrrec dimecres i, si es compleixen les previsions inicials del PSC, Montilla els reunirà per primera vegada en el nou Consell Executiu del govern.

Actualitzat

El president del Parlament ha comunicat personalment al rei Joan Carles la proclamació de José Montilla com a nou president de la Generalitat divendres passat a la cambra catalana. Benach ha anat al palau de La Zarzuela com a pas previ preceptiu perquè el rei ratifiqui el nomenament i demà Montilla prengui possessió. A l'acte al palau de la Generalitat, però, no hi assistirà el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero.

A la sortida de la trobada amb el monarca, que Benach ha qualificat de "cordial", el president de la Parlament ha explicat que tots dos han comentat la situació general. Benach ha traslladat al rei la sensació que hi ha ara que aquesta "ha de ser la legislatura de la normalitat", en contraposició amb la que es va encetar fa tres anys, quan "era el moment de la il·lusió, l'alternança i el canvi".

Una vegada el rei hagi signat el decret de nomenament de Montilla, que posteriorment també haurà de firmar José Luis Rodríguez Zapatero, demà es publicà al "Butlletí Oficial de l'Estat" i al "Diari Oficial de la Generalitat". Demà, José Montilla prendrà possessió com a president al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i, a la tarda signarà el decret de designació dels nous consellers.

No serà fins aquell moment que es coneixeran els noms d eles persones que substituiran els actuals membres del govern. Montilla manté total hermetisme. Només és segur que el socialista Antoni Castells repetirà com a responsable d'Economia. Pel que fa als consellers d'Esquerra, els republicans donen per gairebé fets els seus noms, encapçalats per Carod-Rovira i Puigcercós, però segons el mètode de funcionament intern, tots els consellers i fins i tot diversos alts càrrecs han de rebre el vistiplau dels tres socis. Iniciativa, per la seva banda, situarà Joan Saura i Francesc Baltasar al govern.

Si, finalment, es compleixen les previsions inicials del PSC, Montilla els reunirà dimecres per primera vegada en el nou Consell Executiu del govern; un Consell Executiu que, si es confirmen els noms proposats per republicans i ecosocialistes, no assolirà la paritat entre homes i dones.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut